Vérvétel előtt (folyadék-, étel-, gyógyszer fogyasztás, a vérvételi eredményeket befolyásoló tényezők)

Az orvos utasításait feltétlenül tartsa be, pl. étkezés, vagy a vérvétel időpontja, testedzésre vonatkozó előírások, stb. A továbbiakban olvashat a vérvétel előtti folyadék-, alkohol-, gyógyszer fogyasztásról, étkezésről, testedzésről.

Folyadék fogyasztása vérvétel előtt
Alkohol fogyasztása vérvétel előtt
Gyógyszerek bevétele a vérvétel előtt
Vérvétel előtti testedzés
Vérvétel előtti étkezés / vérvétel időpontja
Egyéb
 

Folyadék fogyasztása vérvétel előtt

A vérvételt megelőző napon érdemes bőségesen folyadékot fogyasztani, valamint vérvétel előtt fél órával is ajánlott egy nagy pohár szénsavmentes vizet inni, így a vér nem sűrűsödik be, könnyebbé válik a vérvétel. A folyadékhiányos állapot emellett egyes laboratóriumi paraméterekben is elváltozást okozhat.

Alkohol fogyasztása vérvétel előtt

Az alkohol a májvizsgálatok eredményeit befolyásolhatja, de egyéb értékek is változhatnak a hatására (vércukor, koleszterin, stb.).

Gyógyszerek bevétele a vérvétel előtt

A rendszeresen szedett gyógyszerek vérvétel előtt bevehetőek, azonban lehetőség szerint ezzel kapcsolatban konzultáljon orvosával. Egyes gyógyszerek, mint pl. a szteroidok és immunszupresszáns gyógyszerek, melyeket többek között autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják a táplálékintolerancia tesztek eredményeit.
A leletértékeléskor kérjük tájékoztassa orvosát, hogy vérvétel előtt milyen gyógyszereket, illetve táplálékkiegészítőt vett be.

Vérvétel előtti testedzés

Vérvétel előtt a séta jót tehet, ám megerőltető testmozgást ekkor már ne végezzen. Bizonyos vizsgálatoknál kifejezetten káros lehet az intenzív edzés is, pl. PSA vizsgálatnál a hosszantartó kerékpározás, vagy a nemi aktus emelkedett értékekhez vezethet. A vérvétel előtti napokban lehetőleg kerülje a kemény testedzést, vagy az aerob edzéseket ( futás, spinning, stb. ), ezek a mozgásformák pl. a fehérvérsejtek emelkedett számát is okozhatják.

Vérvétel előtti étkezés / vérvétel időpontja

Éhgyomri vérvétel

Rengeteg kérdés érkezett az éhgyomri vérvétellel kapcsolatban, ezért erről bővebben írtunk. A cikk itt olvasható.

Egyéb

A száraz bőr felületet érdemes napi 3-4 alkalommal is bekenni, így a vérvételkor érzett fájdalom csökkenthető.

A hideg kezek melegítése is jótékony hatással van a vérkeringésre.