Vérkép, kis rutin, nagy rutin

A “vérkép” elnevezés félreértésre adhat okot. A vérkép vizsgálatánál mindössze csak a vérünk egyes sejttípusait (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek), a fehérvérsejt-típusok megoszlását, valamint a vérlemezkék (trombociták) mennyiségét vizsgáljuk.  Ez nem  teljes laborvizsgálatot jelent, a nevével ellentétben.

“Nagy rutin”
“Kis rutin”

A ” kis rutin” és a “nagy rutin” fogalma szinte mindenki számára ismerősen hangzik, de ezeknél is adódnak téves értelmezések, egy-egy előző információ, tapasztalat alapján. Ez a két vizsgálatsor laboratóriumonként,  valamit beküldő orvosonként is változhat. Általában megegyezés tárgyát képezik a beküldő orvos és a laboratóriumok között.

A mi laboratóriumunkban a “nagy rutin” vizsgálatsora körülbelül az “Élni jó” csomagunknak felel meg. Tartalma: kémiai vizsgálatok, vérkép és vizeletvizsgálat.  Természetesen a csomag mellé még rendelhetők egyéb vizsgálatok is.

A “kis rutin” vizsgálatsor – ahogy a neve is mutatja – ennél jóval kevesebb vizsgálatot foglal magába. Általában csak a legalapvetőbb vérképet, vizeletet, esetleg vércukor és egy-két májműködéssel kapcsolatos vizsgálatot tartalmaz.