Vércukorszint mérés a cukorbetegség felismerése érdekében

Vércukorszint meghatározása

A cukorbetegség diagnózisában, monitorozásában a vércukor (glükóz) mérésének kiemelten fontos szerepe van. Része az évenként-kétévenként elvégzendő laboratóriumi kivizsgálásnak. Meghatározása mindenképpen ajánlott, amennyiben a családjában előfordult cukorbetegség, valamint túlsúlyos, és/vagy elmúlt 45 éves. 18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

Cukorbetegség jelei
Alacsony vércukorszint jelei
Terhelés 75g glükózoldattal
Kinek ajánljuk a terheléses vizsgálat elvégzését?
Éhgyomri vér glükóz
Orális Glükóz Tolerancia Teszt (oGTT)
Vércukor-profil (meghatározásonként)

Cukorbetegségre utalhat

 • fokozott szomjúságérzet,
 • bőséges folyadékfogyasztás,
 • nagy mennyiségű vizeletürítés,
 • fáradékonyság,
 • hízás

Alacsony vércukorszint jele lehet

 • izzadás,
 • remegés,
 • éhségérzet,
 • ingerlékenység,
 • zavartság,
 • ájulásérzés.

Egyes anyagcsere betegségek esetén is hasznos a vércukor mérése. Erről bővebben: itt

Terhelés 75g glükózoldattal

A vizsgálat leírása

A vizsgálat az éhgyomri (0 perces) vérminta levételével kezdődik, majd a páciens megiszik 75 gramm  glükózt tartalmazó oldatot, majd az orvos rendelése szerint akár félóránként, de minimálisan két óra múlva (120 perc), vércukor-szintet mérünk.
Az így kapott eredmények alapján megítélhető a szénhidrát-anyagcsere állapota.

Vizsgálat ideje: reggeli órákban

Étkezés a vizsgálat előtt

Előtte kb. 12 órával lehet utoljára étkezni, de a vérvételt megelőzően ajánlott bőséges folyadékfogyasztás (szénsavmentes víz). Amíg zajlik a terhelés, addig nyugalomban kell lenni, és étkezni, inni, dohányozni nem szabad.

Jó tanács: a cukros oldathoz hozzá lehet tenni kevés citromlevet (ezt a páciensnek kell hoznia magával), miáltal kissé könnyebben fogyaszthatóvá válik. Az eredményeket ez nem befolyásolja.

Kinek ajánljuk a terheléses vizsgálat elvégzését?

 • Leginkább a kezelőorvos döntése alapján, ha bármilyen szénhidrát-anyagcserezavarra van gyanú (hiper- vagy éppen hipoglikémiás állapotok, cukorbetegség, inzulinrezisztencia). Erre utalhatnak a panaszok, tünetek (nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, bő vizeletürítés, fogyás, vagy hízás, gyengeség stb.), valamint a kóros éhgyomri vércukor-szint.
 • Terhesség esetén, terhességi cukorbetegség kizárásának céljából (24-28. hét)
 • Emellett használható arra is, hogy egy már diagnosztizált állapot kezelésének hatékonyságát felmérjük.

Eredmények

Általánosságban elmondható, hogy normális anyagcsereműködés esetén, a 120 perces vércukor-érték (a terhelés 2 órája alatt tartó emelkedése után) vissza kell térjen a kiindulási (éhgyomri) érték körüli szintre. Amennyiben magasabb marad, az felveti valamilyen szénhidrát-rendellenesség fennállását.

Mindenképpen javasolható, hogy a kapott eredményről kérje ki kezelőorvosa, háziorvosa véleményét, aki személyre szabottan értékelheti a terheléses leletet. Amennyiben pedig abban eltérést talál, intézkedhet a megfelelő kezelés kiválasztásáról.

Éhgyomri vér glükóz

 • 3,5 – 6,1 mmol/l    Normál glükóztolerancia
 • 6,1 – 6,9 mmol/l    Emelkedett éhomi glükóz (IFG) (diabétesz előtti állapot)
 • > = 7,0 mmol/l, több tesztelési alkalommal    Cukorbetegség (DM)

Orális Glükóz Tolerancia Teszt (oGTT)

[kivéve terhesség esetén]
(2 órával a 75 gramm glükóz felvétele után)

 • < 7,8 mmol/l    Normál glükóztolerancia
 •  7,8 – 11,0 mmol/l    Csökkent glükóztolerancia (IGT) (diabétesz előtti állapot)
 • > =11,1 mmol/l (200 mg/dl), több mérési alkalommal    Cukorbetegség (DM)

Vércukor profil (meghatározásonként)

A vizsgálatot a kezelőorvos rendeli el, többnyire olyan esetben, amikor a glükóz-szintek ingadoznak a nap során, illetve mielőtt (inzulin)terápiát indítanak.
A főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) előtt és után, lefekvéskor, éjfélkor, és akár hajnalban is mérnek ilyen esetben cukrot, attól függően, az orvos hogyan tartja szükségesnek.
Kinek ajánljuk a vizsgálat elvégzését?
A kezelőorvos döntése alapján, cukorbetegségben szenvedő pácienseknek, ingadozó vércukor-szintek esetén, valamint a kezelés beállítása előtt.
Eredmények
Teljes mértékben a kezelőorvos feladata megítélni, hogy adott betegnél, adott időpontban mért vércukor-szint megfelelő-e. A kapott eredmények alapján orvosa dönt a szükséges terápia beállításáról.

Felhívjuk szíves pácienseink figyelmét, hogy endokrinológusok azt javasolják, amennyiben valamilyen okból kifolyólag meg kell ismételni a cukorterheléses vizsgálatot, érdemes azt kb. 2 hét múlva elvégeztetni.

Megrendelhető vizsgálatok:

18 év alatti személyeknél nem végezzük el a terheléses vércukor vizsgálatot!

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy “cukorterheléses vizsgálat” csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni! 


Cukorterheléses vizsgálat a következő csomagjainkban is található: Kerek csomag,Gólya III.csomag, Inzulinrezisztencia csomag, valamint Terhelés 75g. glükóz oldattal, inzulin – mintánként / 1 minta, nem terheléses vizsgálat, de kettő már igen/.

A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Kérjük válassza ki a kívánt vizsgálatokat:

Pl: 3 pontos cukorterheléses vizsgálat:

 • 3 pontos terhelés 75 g glükózoldattal, mintavétel és mintkezelés
 • vércukormérés

A cukorbetegség megállapításával kapcsolatban az alábbi vizsgálatok lehetnek relevánsak: vércukormérés, inzulinmérés, cukorterhelés (a 0 és 120 perc), C-peptid, hemoglobin A1C, karbamid, kreatinin, vizeletvizsgálat.

VAGY

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal. Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.