Terhesség alatti laborvizsgálatok

A terhesgondozás részét képezik a szülész-nőgyógyász által elvégzett vizsgálatok, laboratóriumi tesztek, vervetel, illetve esetleg egyéb (pl. fogászati, genetikai) vizsgálatok. A felsoroltak közül bővebben a laboratóriumban végzett vizsgálatokkal foglalkozunk, mégpedig trimeszterenként (terhességi harmad) felosztva.

Első trimeszter

 • hCG (humán korio-gonadotropin)

Ez az első laboratóriumi vizsgálat, mellyel magát a terhesség tényét tudjuk igazolni. A hCG mérése vérből történik (szemben a gyógyszertári vizelet-alapú tesztekkel); a fogamzástól számított körülbelül két hét múlva már emelkedik szintje, egészen a terhesség 9-10. hetéig.
Azonban meg kell említenünk, hogy a terhesség biztos megállapításához vervetel-vizsgálat szükséges!

 • „Nagy rutin”

Átfogó laboratóriumi vizsgálatsor, melynek tartalmaznia kell teljes vérképet, vércukrot, máj- és veseműködésre utaló méréseket, vércsoportmeghatározást és ellenanyagszűrést, szifilisz-szerológiát, hepatitisz B-szűrést és vizeletvizsgálatot. Ezeken kívül javasolható még a D-vitamin szintjének mérése, a vasanyagcsere és pajzsmirigy-funkció (TSH) ellenőrzése.

 • „TORCH”

Szerológiai vizsgálatok csoportja, mely magában foglalja Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus és Herpes simpex vírus ellen termelődő antitestek kimutatását.

Első trimeszter vérvételi csomag

Második  trimeszter (16. hét)

 • Vérkép: vérszegénység felismerése céljából végzendő.
 • Ellenanyag-szűrés: Rh-összeférhetetlenség szűrése.
 • Vizeletvizsgálat: panaszmentes esetben havonta-kéthavonta egyszer ajánlatos elvégezni.
 • Magzati prenatális diagnosztika

A magzati rendellenességek kiszűrésére többféle módszer áll lehetőségre. A laboratóriumban biokémiai módszerek segítségével becsülhető meg egyes kórállapotok előfordulásának kockázata.

1.    Kombinált teszt: 12. héten készül, egy vervetelos és egy laboratóriumi vizsgálat kombinációja. A vérmintából a baba által           termelt szabad-béta hCG-t és PAPP-A-t mérjük (ennek kiértékeléséhez szükséges egy hozott vervetel eredmény). A szűrőteszt           három kromoszóma-rendellenesség (Down-, Edwards- és Patau-kór) kockázatának becslésében segít, de fontos, hogy nem diagnosztikus értékű (előfordulhatnak mind álpozitív, mind álnegatív esetek).

2.     Négyes teszt: 16. héten javasolt, melynek során három vizsgálat (nem-konjugált ösztriol, hCG, inhibin-A) eredménye alapján kap a kismama kockázatbecslést  a fenti három kromoszóma-rendellenesség, valamint velőcsőzáródási rendellenesség várható megjelenéséről.

A felsorolt laboratóriumi magzati kockázat-elemzési teszteket leginkább 35 év alatti kismamáknak ajánljuk, akiknél rutinszerűen nem kerül elvégzésre a kromoszóma-vizsgálat, de mégis szeretnének információt kapni arról, mekkora eséllyel alakulhat ki náluk magzati kromoszóma-rendellenesség.

Második trimeszter vérvételi csomag

Harmadik  trimeszter (24.-28. hét)

 • Vérkép: vérszegénység felismerése céljából végzendő.
 • Ellenanyag-szűrés: Rh-összeférhetetlenség szűrése.
 • oGTT (orális glükóz-tolerancia teszt): a terhességi diabétesz felismerésére szolgáló vizsgálat, melynek elvégzése a terhesség 24-28. hetében javasolt. Része egy éhgyomri vérvétel (melyből vércukrot mérünk), majd 75 gramm glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után, a kiindulástól számított két óra (120 perc) múlva újfent vérvétel történik (ismét vércukor-méréshez).
 • Megjegyzés: ha a cukorterheléskor az oldathoz citromlevet is adunk, kellemesebb az elfogyasztása, és a vizsgálatot ez nem befolyásolja.
 • Vizeletvizsgálat: panaszmentes esetben havonta-kéthavonta egyszer ajánlatos elvégezni.

Előfordulhat, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos a felsorolt vizsgálatokat más időben (is) tartja fontosnak elvégeztetni, vagy éppen ezeken kívül még egyéb laboratóriumi mérésekre is kíváncsi.

A “Gólya III” csomagunk terheléses vizsgálatot is tartalmaz, ezért erre a vizsgálatra csak délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni.

Harmadik trimeszter vérvételi csomag

BOLDOGSÁG ÉS FELELŐSSÉG

A várandós állapot a kismama számára tele van örömteli pillanatokkal. Ahogyan növekszik a magzat, egyre kíváncsibbá válnak a szülők: milyen lesz a baba, ha megszületik? Vajon egészséges? Rendben fejlődik? Nos, a 9 hónap elteltével nemcsak a gyermek születik meg, hanem időközben az édesanya és édesapa is megérik a szülőségre, akik ezentúl felelősek egy új életért. Ennek első lépése pedig az, hogy részt vesznek a javasolt, illetve előírt vizsgálatokon, melyek segítségével számos betegség és kóros állapot kialakulása előzhető meg mind a babánál, mind a mamánál.

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.