Tejallergia, tejfehérje – és a laktózintolerancia

A bántó tej, vagy tejtermékek

A tej és tejtermékek fogyasztása sokaknál okoz panaszokat, tüneteket, melyek kiváltója többnyire a tejben található tejfehérje, vagy tejcukor.

Tejfehérje intolerancia
Tejcukor érzékenység (laktózintolerancia)
Tejallergia

Az ételallergiát és az ételintoleranciát gyakran összekeverik, pedig különböző fogalmak. A tejfehérje allergia nem azonos sem a tejcukor érzékenységgel (laktózintoleranciával), sem a tejfehérje intoleranciával! A kivizsgálásuk nem azonos módon és nem kizárólag rutin laboratóriumi módszerekkel történhet.

TEJFEHÉRJE OKOZTA INTOLERANCIA

A tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek, változatos formában. Kiváltója a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje. Hátterükben bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz.

Tünetei:
bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.

Vizsgálatok

Tejfehérje okozta, nem allergiás eredetű tej intolerancia vizsgálatára a 46-os vagy a 220+ panel használható. A 46-os panel szemikvantitatív eredményt ad: negatív, gyengén pozitív, pozitív. A 220+ panel esetében táplálék-specifikus IgG koncentrációkat mérünk, a leleten számszerű értékek szerepelnek az adott tápanyag mellett. Igazán emelkedettnek a 60 AU/mL feletti érték tekinthető, ami csak akkor jelent tényleges pozitivitást, ha valamilyen klinikai tünettel, panasszal társítható.

A 46-os és a 220+ panelünk eltérő tejfehérje típusok vizsgálatára alkalmas, ezért kérjük, ellenőrizze a panel kiválasztása előtt, hogy milyen csoportba tartozó tejfehérje vizsgálatát szeretné igényelni! (tehéntej, kecsketej, bivalytej stb.)

Az intolerancia vizsgálat során a vér specifikus IgG szintjét vizsgáljuk.
Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!
A tej és tejtermék okozta intolerancia összefügghet a lisztérzékenységgel is – ezt az eredmények értékelésénél figyelembe kell venni!

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA)

A laktóz a tejben/tejtermékekben előforduló kettős cukor, ami nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. A tejcukrot a vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz bontja egyszerű cukorrá. A laktáz enzim hiánya, vagy csökkent termelődése miatt az összes tejcukor, vagy csak egy része lebontatlanul jut tovább a vékonybélből a további bélszakaszokba. Az emésztetlen laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják le rövid szénláncú savakká és gázokká.
A tejcukor érzékenyek már kevés tej- és tejtermékfogyasztása után is kellemetlen tüneteket észlelnek.

Tünetei

hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger.

A laktózintolerancia lehet elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátlása áll. Ez nem gyógyítható.

Kivizsgálására a genetikai laktózintolerancia tesztet javasoljuk, melyet a diéta nem befolyásol, bármikor elvégezhető. A vizsgálat történhet vérből vagy szálnyálkahártya törletből is.

Kiknek érdemes megcsináltatniuk a genetikai vizsgálatot?

• 10 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor;
• 10 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a tejcukor-érzékenység kizárására érdemes elvégezni a tesztet.
• Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar.

A laktázgén vizsgálata alapján, ha nincs jelen az a DNS-változat (allél), amelyik a tejcukrot bontó enzim (laktáz) termelését leállítja, a tejcukor érzékenység 98%-os valószínűséggel kizárható. Ha ez az allél jelen van ugyan, de heterozigóta formában, akkor valószínűsíthető, hogy tejcukor érzékenység nem áll fenn. Idős korban azonban a laktóztolerancia romolhat, mely enyhe tüneteket okozhat. Ha az a DNS-változat, mely a laktáz termelést leállítja, homozigóta formában van jelen, akkor laktózintoleráns állapot alakul ki, az ilyen egyének a laktózt 5 éves kor felett egyre csökkenő mértékben képesek emészteni, így ajánlatos a tejcukrot tartalmazó termékek kerülése.

A laktózintolerancia lehet másodlagos (szerzett), amikor valamilyen alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, vírusos hasmenés, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikum szedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti, ennek kimutatására nem alkalmas a genetikai teszt.

Mit kell tudni a tejallergiáról?

Közvetlenül tej fogyasztása után jelenhetnek meg a tünetek. Tejallergia esetén a szervezet a tejfehérjék egyikét – β-laktoglobulin, kazein, α-laktalbumin – allergénként észleli, az immunrendszer antitestek termelésével próbál védekezni ellene, azaz kóros immunválaszt ad.

Tünetei

– bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma),
– emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) – légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő).
Súlyos esetben anafilaxiás roham is előfordulhat, amely akár életveszélyes keringés összeomlást okozhat. Az anafilaxiás rohamot a tejfogyasztás után, rövid időn (maximum egy órán)  belül megjelenő hasi fájdalom, ajak-, gége- és nyelvdagadás jelzi.

Tejallergia vizsgálatára alkalmasak

Nutritív 20-as, Nutritív 40-es, vagy a Vegyes Inhalatív+Nutritív panel:

Paneleink összetétele ugyan eltérő, de valamennyi nutritív panelünk tartalmazza a tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein elleni allergén specifikus IgE szint vizsgálatát. A táplálék-specifikus IgE koncentráció eredményei: 0.35 kU/L alatti eredmény (< 0,35 kU/L) lényegében negatív, e felett pedig feltüntetjük a pontos értéket a leleten. Ezen kívül minden esetben megadjuk az allergiaosztályt, továbbá egy rövid szöveges értékeléssel segítjük ezek értelmezését.

Figyelem! Diéta hatására ezek az ellenanyagok eltűnhetnek a vérből, illetve szintjük akár jelentősen lecsökkenhet, ezért a diéta mellett végzett vizsgálatok eredménye bizonytalan! Amennyiben a tej fogyasztása után súlyosabb tünetek jelentkeznek, ne fogyassza azt, ill. forduljon szakorvoshoz a megfelelő vizsgálatok kiválasztása érdekében!

Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!

Tejallergia esetén már kis mennyiség is kiváltja a tüneteket, amelyek akár súlyosak is lehetnek.
A csecsemőkori tejallergia kinőhető, 90%-ban elmúlhat később.
A tejallergia kezelésének egyetlen módja, ha az allergént teljesen kiiktatják az étrendből, azaz kerülni kell a túrót, tejfölt, kefirt, joghurtot, tejport, tejszínhabot, vajat, írót, sajtok nagy részét is, és minden élelmiszert és ételt, amely ezekből készült, vagy akár csak nyomokban tartalmazza. Természetesen ilyen esetben mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő pótlásról, ellenkező esetben ugyanis súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki! Ebben kérje orvosa, és/vagy dietetikus szakember segítségét!

Figyelem! Javasoljuk, hogy a szükséges diagnosztikai módszerek kijelölése, a laboratóriumi leletek értelmezése, a diéta és terápia kiválasztása mindig az adott területen jártas egészségügyi szakember (orvos, szakorvos, dietetikus) segítségével történjen – ezzel a diagnosztikus és terápiás kudarcok elkerülhetővé válnak!

Megrendelhető vizsgálatok:

Laktózintolerancia genetikai meghatározása (LCT 13910 C/T)

Táplálék intolerancia vizsgálat (46 tápanyag)

Táplálék intolerancia vizsgálat (221 tápanyag)

Nutritív allergia panel (20)
Nutritív allergia panel (40)

Vegyes Inhalatív + Nutritív allergia panel