Szifilisz

A szifilisz a “klasszikus” nemi betegségek közé sorolható.

Annak ellenére, hogy szinte mindenki halott róla, mégis kevesekben tudatosul, hogy még ma is megfertőződhetnek szifilisszel. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha védekezés nélkül és esetleg több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot.

A szifilisz története
A szifilisz terjedése
Hogy történik a fertőzés?
A szifilisz tünetei, betegségstádiumok
Diagnózis, kezelés, immunitás
Szűrés STD kórokózokra
Vizsgálatra jelentkezés

A syphilis története

Két elmélet ismert:

 1.  Amerika felfedezésekor hurcolták be Európába
 2.  Már 1492 előtt is okozott megbetegedéseket Európában, csak nem tudták megkülönböztetni a leprától.

Történelmį járványok:

1494/1495 Nápoly: innen indul az első nagy európai járvány – 4 millió halott.Jellemző a viharos lefolyás, néhány hét alatt halált okoz.
Az 1546. évi járványban a syphilis már azt a lefolyást mutatja, mint ma.
1905: A kórokozó /Treponema pallidum/  első kimutatása
1910: A syphilis első sikeres kezelése /Salvarsan/
1943: Az első sikeres penicillin kezelés

Syphilis járványtan:

1999-ben a világon 340 millió eset –  legnagyobb részt a fejlődő országokban. Figyelmet érdemel azonban a Kelet Európában diagnosztizált 22 millió eset. /Kelet Ázsiában: 18 millió eset, Észak Amerikában 14 millió eset/.
Észak Amerikában 2005 óta növekvő esetszám, a fertőzöttek 75%-a  az afro amerikai MSM  populációból kerül ki . Jellemző a syphilis tårsulása HĮV fertőzéssel / Észak Amerikában a HĮV fertőzöttek  50-70 %-a syphilissel is fertőzött.
Magyarországon 2013-ban 169 syphilises eset volt. Jelenleg, Budapesten, a VIII. kerületben a 187. esetet diagnosztizálták a mai napig.  Magyarországon is jellemző a syphilis társulása HĮV fertőzéssel.
Kórokozó: Treponema pallidum /baktérium/ – nagyon érzékeny a fizikai és kémiai behatásokra, laboratóriumi körülmények közt nem tenyészthető.

Fertőzés:

Sexuális úton, a primer fekélyböl történő baktérium invázió útján és a méhlepényen keresztül /veleszületett (congenitalis)
syphilis/. A primer fekély behatolási kapuja lehet a HĮV fertőzésnek!
Nem fertőz a Treponema pallidum WC, jakuzzi, vagy egyéb tárgyakkal való érintkezéssel, vagy nem sexuális kontaktussal.

A syphilis tünetei, betegségstádiumok:

 1. primer stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 3. hét – fájdalmatlan, kemény fekély a behatolási kapuban /hímvessző, női külső nemi szervek, száj nyálkahártya, végbélnyílás környéke/, környéki nyirokcsomók megnagyobbodása
 2. secunder  stádium: a kórokozó behatolásától számított kb. 2. hónap / az elsődleges fekély ekkorra már látszólag gyógyul/ – első sorban a tenyéren és a talpon, de gyakran testszerte kiütések.
 3. korai és késői latens syphilis / tünetmentes szakasz, a kiütéses szak után 2, ill. 4 évvel./
 4. tercier syphilis – gummás elváltozások a szervekben, a beteg ilyenkor már nem fertőz.
 5. idegrendszeri syphilis / neurosyphilis /

Diagnózis:

Fontos a kórelőzmény / sexuális irányultság, – szokások, kontaktok /, a klinikai tünetek többnyire jellegzetesek, de nem ritka az atipusos lefolyás. Fontos a fertőző források felkutatása.

Laboratóriumi diagnózis:

 • a laboratóriumi tesztek a primer stádiumban gyakran negatívak / érzékenységük kicsi /.
 • Secunder stádiumban azonban ezek a tesztek majdnem 100%-ban poztívak.
 • Tercier stádiumban, ill.kezelt betegeknél a specifikus /Treponema alapú/ tesztek a pozitívak, a nem specifikus/ nem Treponema alapú/ tesztek többnyire negatívak.

Kezelés: 

Kezelési kötelezettség van. Antibiotikum: Penicillin injekció

Immunitás/ védettség/  a fertőzés után  – nem alakul ki. Újra fertőződés lehetséges, a kezelés alatti esetleges újra fertőződés –
laboratóriumi módszerrel – igazolható.

A terheseket Magyarországon syphilisre szűrik. Veleszületett syphilis évek óta nem fordul elő.

Összefoglalva: A syphilis napjainkban is jelen van, a fertőzöttek száma a fejlett világban nő, a 3. világban nagy tömegek fertőzöttek,itt a syphilis népegészségügyi probléma. Új jelenség a syphilis társulása HĮV fertőzéssel, ill. az MSM populációban való fokozott terjedés.

Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD kórokozókra:

After-party csomag:

Csomagunk tartalmazza a legveszélyesebb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is, hölgyeknél kiegészítve a szérum HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen fertőzések tünetmentesen, tünetszegényen is jelentkezhetnek, de az életet és az egészséget veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki a legtöbb esetben.

Figyelem! 
Amennyiben tünetmentes fertőzést akar kizárni közvetlenül egy feltételezett fertőződést (expozíciót) követően úgy a vizsgálatot ismételni szükséges, mert az egyes nemi úton terjedő betegségek esetén a teszt ún „ablakperiódussal” rendelkezik, azaz van a teszt számára egy kezdeti „vak”, szerológiailag nem detektálható időtartam. 
Az ablakperiódusok az alábbiak:

 •     HIV-1/2 esetén 2-3 hét,
 •     szifilisz esetén 4-5 hét,
 •     hepatitis B (acut) esetén: HBsAg 3-4 hét, anti-HBc 11-12 hét, anti-HBs 25-26 hét
 •     hepatitis C esetén 2-3 hónap.

Tehát a fertőződés után ennyi idővel válik csak a teszt biztosan pozitívvá!

Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt akkor ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal, más betegséggel nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, elhúzódó lázas megbetegedések,  hasmenés, hányinger, hányás , krónikus gyengeség, fáradékonyság jelentkezik,
 • egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett (felmerül még közös tűvel történő i.v. kábítószerezés, egészségügyben tűszúrásos baleset, műtéti/transzfúziós esemény)
 • minden új szexuális kapcsolat kezdete előtt.

Érdemes a csomagot a szexuális partnerrel együtt igénybe venni, az esetlegesen jelenlévő fertőzések továbbadása megelőzésének az alábbiak szerint:

Monogám párkapcsolat/új szexuális párkapcsolat esetében érdemes a partnerrel együtt, kölcsönösen és egyidejűleg vizsgálatot végeztetni már a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is. A teljes bizonyosságot a lehetséges fertőzés elkerülésére ebben ez esetben is csak az adja, ha a szexuális kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szexuális együttlét más/harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen kizárólag óvszeres szexuális aktust enged meg erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Panaszok, a fertőződés alapos gyanúja, illetve pozitív eredményű laboratóriumi lelet esetén keressen fel bőr-és nemigyógyász szakorvost !