Septin9 (vastagbélrák marker)

Magyarországon a vastagbélrák a daganatos betegségek közül a második leggyakoribb halálok, pedig a korai szakaszban felismert tumor igen jó eséllyel gyógyítható. Szűrésére az utóbbi évekig a székletvér-teszt és a vastagbéltükrözés állt rendelkezésre. Mivel a vastagbéltükrözés kellemetlen invazív vizsgálat, üdvözlendő az olyan teszt, amely egyszerű vérmintából képes a vastagbélrákot hatékonyan kimutatni.

 

A Septin 9 teszt a Septin 9 gén rendellenes formáját mutatja ki a vérben, amelynek jelenléte vastagbélrákra utalhat. A teszt alkalmas a vastagbélrák szűrésére és a korai stádiumú tumor kimutatására. Korai stádiumú tumorokra nézve a vizsgálat érzékenysége átlagosan 60%, amely előrehaladott stádiumban 93% fölé kerül, vagyis a vastagbélrákos esetek ennyi %-át mutatja pozitívnak a teszt. Székletvér-kimutatással kombinálva érzékenysége tovább növelhető.

A vizsgálat a következő esetekben javasolt:

  • azoknak, akiknek családi halmozódás vagy régóta fennálló gyulladásos bélbetegség miatt nagyobb a vastagbélrák-kockázatuk
  • vastagbéltükrözés előtti felmérés céljából
  • azoknak, akiknél nem alkalmazható vastagbéltükrözés
  • szűrésként minden átlagos kockázatú 50 év feletti személynek

A vizsgálat korlátai

A pozitív teszteredményt mindenképpen meg kell erősíteni vastagbéltükrözéssel. Negatív eredmény nem zárja ki a vastagbélrákot. Nem feltétlenül mutatja ki a rákmegelőző állapotot (polip, adenoma).
Terhesség esetén álpozitív eredményt ad a teszt.

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.