Segítség a szülőknek, ha 6 év alatti gyermekét szeretné hozni vérvételre

A gyermekek vérvételét megnehezíti, hogy az ő vénájuk jóval vékonyabb és érzékenyebb a felnőttekénél. Speciális tudást, tapasztalatot és hozzáállást igényel mintavételük.

Kérjük a kedves szülőket, hogy amennyiben 6 év alatti gyermeküket szeretnék vérvételre hozni, minden esetben telefonon jelentkezzenek be a vizsgálatra!

Pár jó tanács a gyermekek vérvételéhez:

Magyarázza el a gyermeknek hogy mi fog történni a vérvétel során, lehetőség szerint próbálja felkészíteni a  vizsgálatra. Mondja el, hogy miért van szükség erre és mire számítson a vérvétel során. Ez különösen fontos, hiszen a szülő az első számú bizalmi forrás a gyermek számára, ezért ha őszintén elmondja a vérvétellel járó esetleges kellemetlenséget, akkor a beavatkozás során nem éri meglepetés és csalódás sem. Tehát nyugodtan mondja meg a gyermeknek, hogy egy picit fájni fog, de gyorsan túl esnek rajta és hamar elmúlik a fájdalom érzése is. Az is egy jó módszer lehet, ha megpróbálja valami olyan tevékenységhez hasonlítani például a beavatkozás hosszát, amit a gyermek ismer (pl. amíg elmondjuk a …. verset/ mondókát)

Persze azért túlzásokba ne essen és ne ijessze meg feleslegesen.

Akár el is játszhatja a vérvételt. A felkészítés legyen fokozatos, azaz már pár nappal a vizsgálat előtt beszéljen róla és többször is játssza el a folyamatot.
Amennyiben azt látja a vérvétel alatt hogy a gyermek kíváncsi arra, hogy mi történik a szúrás után, akkor nézze nyugodtan, de ha azt tapasztalja, hogy kellemetlen számára a látvány, akkor terelje el a figyelmét. Mindenképp beszéljen hozzá, meséljen neki, nyugtassa őt a szavaival.
Arra különösen figyeljen, hogy a gyermek ne érezze az Ön feszültségét, idegességét, esetleges félelmét, mert rendkívül érzékenyek és pillanatokon belül “átragadnak” a gyermekre ezek a negatív érzések.
A vérvétel után kisebb jutalmat is kaphat a gyermek, hiszen ha még a felnőtt számára is sokszor stresszes a vérvétel, akkor a gyermek még inkább feszültségként élheti meg az ismeretlen beavatkozást.