Rák, daganat, tumor – laborvizsgálatok.Tumormarkerek részletesen

Tumor, daganat, rák… szavak, amelyeket lehetőség szerint soha nem szeretnénk hallani sem önmagunkkal, sem családunkkal, barátainkkal kapcsolatban emlegetni. Tumormarkerek részletesen, pl: CA 15-3, CA 19-9,CA 72-4, CA 125, HE4, CEA, hCG, NSE, Tireoglobulin, Kalcitonin, M2-PK, stb.

 A tumor
Tumormarker
Tumormarkerek részletesen

 

Azok, akiknek a környezetében már előfordult daganatos megbetegedés, valószínűleg elgondolkoztak már azon, hogyan is előzhetnék meg, illetve hogyan deríthetnék ki: vajon a szervezetükben valahol megbújik-e daganat? Netán egy-egy panasz, tünet hátterében, melynek egyéb okát nem találják, nem lehet, hogy éppen tumoros betegség áll?

Nos, léteznek olyan laboratóriumi vizsgálatok, melyek közös elnevezése: tumormarkerek. De ezek, bár hasznos vizsgálatok, nevükkel ellentétben mégsem mutatják ki minden esetben a testben levő daganatot.

Lássuk hát, mik is ezek a vizsgálatok, mire alkalmazhatóak, milyen megkötésekkel, mi a hasznuk?

A tumor…

… vagy daganat, a szervezetben előforduló szövetburjánzás, mely lehet egyaránt jó- és rosszindulatú is. A hámeredetű szövetek rosszindulatú daganatfajtáját nevezzük ráknak. Rosszindulatú daganatból is fel lehet gyógyulni, és fordítva: jóindulatú daganat is lehet halálos, ha pl. méreténél fogva nyomást gyakorol létfontosságú szervekre.

A tumormarker…

… olyan anyag, melyet a szervezet választ el (vérbe, vizeletbe…) adott szervek gyulladásos, vagy daganatos megbetegedései esetén.

Számos tumormarker létezik, melyekre jellemző, hogy se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA), se nem tumorspecifikusak. Ez azt jelenti, hogy adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok (hormonális változások), vagy éppen gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk.

Előnyük, hogy segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont önmagukban nem vezetnek diagnózishoz (egy daganat igazolásához biopsziára, szövettani meghatározásra van szükség). Emelkedett tumormarker-szint esetén képalkotó diagnosztika pontosíthatja a kapott eredményt.

A fentieken kívül az onkológiában (daganatokkal foglalkozó orvosi szakterület) a kezelés hatékonyságának követésére is alkalmazzák: ha egy előzőleg emelkedett marker érték csökkenni kezd, végül értéke visszatér a normál tartományba, az alkalmazott terápia nagy valószínűséggel hatékony volt és fordítva: ha nem csökken, hanem tovább növekszik, akkor nem volt megfelelő a kezelés hatékonysága. Ha sikeres terápia után, a normál szintre visszaesett tumormarker ismét emelkedni kezd, akkor a daganat kiújulására, netán áttétképződésre van gyanú.
Fontos megjegyezni: előfordulhat, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben és fordítva: attól, hogy pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó.

Tumormarkerek részletesen

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül, a legjellemzőbb olyan állapotokat soroljuk fel, melyek a tumormarker értékek emelkedéséhez vezethetnek.

 • AFP (alfa-fötoprotein): májsejtrák, csírasejtes tumor (here), petefészekrák.
 • CA 15-3: főként emlőrák, de máj- és hasnyálmirigyrák, cirrózis, illetve az emlő jóindulatú betegségei is növelhetik értékét.
 • CA 19-9: hasnyálmirigyrák, vastagbél- és egyéb gyomor-bélrendszeri rosszindulatú daganatok.
 • CA 72-4: gyomorrák, petefészek betegségei.
 • CA 125: petefészekrák, egyéb nőgyógyászati rosszindulatú daganatok, tüdőrák, mellrák. Emelkedett lehet endometriózis, terhesség, menstruáció esetén is.
 • HE4: kiegészítve a CA 125-tel, hámeredetű petefészekrák kezelésének követésére alkalmazható. Újabb adatok szerint kissejtes tüdőrák is emelkedett értékhez vezethet. De hasonlóan a CA 125-höz, menstruáció és terhesség során is több termelődik belőle.
 • CEA (karcino-embrionális antigén): vastagbélrák, egyéb gyomor-bélrendszeri rák, tüdőrák, emlőrák, húgyutak rákja. Erős dohányzás emeli a szintjét!
 • Chromogranin: neuroendokrin tumorok.
 • hCG (humán korio-gonadotropin): csírasejtes tumor, koriokarcinóma, terhesség!
 • Cyfra 21-1: nem kissejtes tüdőrák.
 • NSE (neuron-specifikus enoláz): neuroendokrin tumor, tüdő kissejtes rákja, emlőrák.
 • PSA (prosztata specifikus antigén), fPSA, proPSA, phi: prosztatarák, egyéb prosztata-betegségek.
 • Béta-2-mikroglobulin: mielóma multiplex, limfómák.
 • S100 protein: melanoma malignum,  szarkómák,  GIST (gasztro-intesztinális stromális tumor). Gyulladásos állapotok markere.
 • TPA (szöveti polipeptid antigén): tüdő-és hólyagrák.
 • Tireoglobulin: pajzsmirigyrák.
 • Kalcitonin: pajzsmirigy medulláris típusú rákja.
 • M2-PK: Diagnosztikai jelentősége leginkább a vastagbél-, végbélráknál van, de emellett emelkedett szintet mutathat az  emlőrák, vese-, tüdő-, hasnyálmirigydaganat esetén is.

Mely esetekben javasolható a tumormarkerek laboratóriumi vizsgálata?


Ahogyan már említettük, szűrővizsgálatként önmagukban nem alkalmazhatóak ezek a vizsgálatok, de segítséget nyújthatnak daganatos betegségek felderítésében. A negatív tumormarker eredmény sem zárja ki, illetve pozitív esetben sem bizonyítja be 100%-osan a daganatos megbetegedést! Az esetlegesen elvégeztetett laboratóriumi vizsgálatok eredményétől függetlenül is, mindig forduljon orvosához, illetve a panaszainak megfelelő szakorvoshoz is, hogy a tumorkutatás –  a daganatos betegség kizárása, vagy megállapítása – a szükséges klinikai és képalkotó vizsgálatokkal kiegészüljön.
Amennyiben a családban előfordult valamely daganat-féleség, vagy éppen bizonytalan eredetű panasz áll fenn és felmerül a tumor lehetősége is, hasznos lehet egy-egy tumormarker szintjének mérése; azonban ezzel kapcsolatban mindig ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét és természetesen figyelembe kell venni a tumormarkerek értékelésénél azok korlátozott jelentőségét.

Tumormarker vizsgálataink kérhetőek egyesével, valamint csomagban is. Mivel értékelhetőségüket nagyban segíti, ha egyidőben képalkotó diagnosztikai vizsgálat (ultrahang, röntgen, CT, MR) is készül, ezért a Diagnoscan Magyarország Kft.-vel közösen megalkottunk olyan célzott csomagokat, amelyek képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat egyaránt magukba foglalnak, ezáltal növelve a daganatok kimutatásának, illetve kizárásának esélyét.

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos

Vizsgálatra jelentkezés

Tumormarker csomag férfiaknak I.

Tumormarker csomag férfiaknak II.

Tumormarker csomag hölgyeknek I.

Tumormarker csomag hölgyeknek II.