Prosztata szűrés, PSA vizsgálat

A prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése (prosztatarák) a férfiak körében a második leggyakoribb halálozási ok. A vérből történő PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához.

Kinek javasolt a szűrés?
Vizsgálatra jelentkezés-Lényegre törőknek
PSA – Prosztata Specifikus Antigén
Emelkedett PSA szint
Szabad PSA (fPSA)
Újabb lehetőségek a prosztatarák diagnosztikájában: pro-PSA, phi
Prosztata vizsgálat Csomagunk
Mintavétel

A prosztatának három fő betegség csoportja van: a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú daganata, azaz a megnagyobbodás (a 45 év feletti férfiak különösen veszélyeztetettek), valamint a prosztatarák.

Urológiai panaszok jelentkezése esetén és 45 feletti férfiaknak javasolt a PSA szűrés

Nehezen induló, fájdalmas  vizeletürítés, éjszakai gyakori vizelési inger, gyenge vizeletsugár esetén javasolt a sürgős PSA szűrés. A prosztatarák sokaknál a kezdeti stádiumban tünetmentes, így csak későn jutnak el orvoshoz, ezért a férfiaknak 45-50 éves kor felett évente ajánlott a vizsgálat elvégeztetése.

A továbbiakban részletesen olvashat a Prosztata Specifikus Antigénről ( PSA-ról), valamint annak vizsgálatáról.

A Prosztata Specifikus Antigén ( PSA )

A prosztata mirigyei által termelt fehérje, melynek  nagyobb része az ondóban választódik ki, de kis mennyiségben a véráramba is jut. A prosztata megbetegedéseinél a PSA szint a normál érték többszöröse is lehet. A PSA szint egészséges férfiaknál is lehet eltérő- pl: népcsoportonként más és más eredményt mutathat, valamint az életkortól is függ. Így az évenkénti PSA szint mérés segítséget nyújthat az orvosának, annak eldöntésében, hogy a mért értékek mennyire kórjelzőek.

A PSA vizsgálat emelkedett szintet mutat

Amennyiben a PSA vizsgálat eredményei a prosztata megbetegedésére utalnak, rektális vizsgálat (ujjal történő tapintás), illetve vervetel segítségével eldönthető, hogy szükséges-e a prosztata biopszia (prosztataszövetből történő mintavétel). Ezen vizsgálatok segítségével a szakorvos nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy nagyon lassan növekvő – beavatkozást nem igénylő – prosztata daganatról, vagy agresszíven növekvő – gyors beavatkozást igénylő – esetről van- e szó.

A PSA szint mérése a prosztatarák kezelésének hatékonyságát is mutatja.

Szabad PSA (fPSA)

Prosztatarákban a PSA > 90%-a a vérben kötött állapotban fordul elő, a nem kötött rész a fPSA.
A szabad PSA: összes PSA arány normális esetben  > 25 %, prosztatarák esetén < 25%. A szabad PSA segítségével tehát könnyebben el lehet különíteni a rosszindulatú prosztata elváltozásokat azoktól, melyek nem rákos eredetűek.

Újabb lehetőségek a prosztatarák diagnosztikájában: pro-PSA, phi

A prosztatarákos betegek 20-40%-ának PSA értéke a normál tartományon belül van. Az enyhén emelkedett, ún. szürke-zónában található PSA-szint jelenthet rákot, de nem feltétlenül, ám ez biztonságosan csak biopsziás mintavétellel állapítható meg.

A nemrégiben megjelent új vizsgálat (pro-PSA) segítségével még hatékonyabbá tehető a prosztatarák korai diagnózisa, egyúttal jelentősen csökkenthető a feleslegesen végzett prosztata biopsziák száma. A pro-PSA, (összes) PSA és szabad PSA (fPSA) tesztek eredményeiből képezzük a phi (prostate health index) értéket, mellyel megbecsülhető a prosztatarák kockázata; nagyobb biztonsággal ad információt a biopszia szükségességéről olyan 50 év feletti férfiaknál, akiknek az összes PSA koncentrációja nem, vagy épp csak enyhén emelkedett (2-10 ug/L). Ez egyben azt is jelenti, hogy egy daganatmentes egyénnél kisebb valószínűséggel végeznek biopsziát.
Alacsony phi értékekhez a rák alacsony kockázata tartozik, míg a magasabb értékekhez magasabb kockázat.

Prosztata vizsgálat Csomagunk

A prosztata csomagot ajánljuk minden 50 év feletti férfinak, illetve azoknak, akiknél nehéz, fájdalmas és vagy gyakori vizeletürítés áll fenn. A panelben található PSA vizsgálat segíthet a prosztatarák diagnózisának felállításában.

A vizsgálatsor által átfogó képet kapunk a szervezet funkcióiról és állapotáról a máj- és veseműködés, fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcsere, ionok, vasháztartás vizsgálata által. Tájékoztat gyulladás esetleges jelenlétéről. Emellett természetesen a csomag kiemelt része a prosztata betegségei esetén megemelkedő prosztata specifikus antigén (PSA).

Megnövekedett PSA-szint esetén ajánlott urológus szakorvos felkeresése.

Mintavétel

– a (PSA, fPSA, proPSA) teszteléshez szükséges vérmintákat az RDV (végbélen át ujjal történő prosztatavizsgálat), prosztatamasszázs, transzrektális (végbélen át zajló) vervetelvizsgálat és a prosztatabiopszia előtt kell levenni. Ezek a beavatkozások emelkedett PSA, fPSA és proPSA értéket okozhatnak. Ajánlott a biopszia és a vérvizsgálat között hat hetes várakozási periódus.
– intenzív fizikai testedzés (pl. hosszú ideig tartó kerékpározás), nemi aktus is megemelheti az értékeket, ezért PSA vizsgálata előtt 48 órával (2 nappal) megelőzően javasolt tartózkodni minden olyan tevékenységtől (így pl. nemi aktus, kerékpározás, prosztatamasszázs, végbélen át történő prosztatavizsgálat stb.), mely megemelheti a mért értéket.
– prosztatát érintő fertőzés emelkedett értékekhez vezethet.

Dr. Sátori Anna

Vizsgálatra jelentkezés

Prosztata csomag