PCOS – Hazánkban mintegy félmillió nőt érintő állapot

Hirtelen hízás, hajhullás, férfias nemi jelleg kialakulása, aknés bőr, menstruációs zavarok: – mely tünetek PCOS fennállására utalhatnak. Az állapot több néven ismert : policisztás ovárium szindróma- PCOS -/ PCO szindróma/ Stein–Leventhal-szindróma

A  PCOS –ről röviden 
A betegség kialakulása
Tünetek /panaszok 
Kivizsgálás
Gyógyítása, kezelése
Fiatalkori PCOS

A  PCOS –ről röviden 

Az elnevezés csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek (ovárium) elváltozására utal.
A PCO szindróma egyszerre hormonális probléma és komplex anyagcserezavar is.
Hormonális zavar, mivel az állapotra androgén- (férfi nemi hormon)nak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya jellemző. Ez a Ilyen hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben. Anyagcserezavar, hiszen a PCOS többnyire együtt jár az inzulinrezisztencia állapotával, mely az inzulin hormon nem megfelelő működéséből kialakuló szénhidrát anyagcsere zavar.( bővebben: itt olvashat).

A betegség kialakulása

Kialakulásának hátterében állhatnak örökletes tényezők, valamint környezeti faktorok (pl. vegyszerek, mérgező anyagok, hormonszerű rovarirtó szerek) is meghatározó szerepet játszanak. A PCO kialakulása már a pubertás előtt megindulhat.

A páciensek leggyakrabban először a bőrgyógyásznál, vagy a nőgyógyásznál jelennek meg, az esztétikai problémák, illetve a vérzészavar miatt.

Tünetek /panaszok

Nem törvényszerűek, egyénenként változhatnak. Melyek ezek?

 • férfias jellegű hajhullás
 • vékony szálú, zsírosodó haj
 • intenzív szőrnövekedés: bajusz, pajesz
 • aknék az áll vonalában, zsíros bőr
 • barnás elszíneződés nyakon: elől-hátul, hónalj környékén
 • pattanások a vállon, háton
 • derékon megjelenő úszógumi
 • rendszertelen menstruáció
 • megnagyobbodott petefészek, sok kis ciszta a petefészekben
 • kontrollálatlan édességvágy, fokozott éhségérzet, depresszióra való hajlam, hízékonyság/vagy kifejezetten soványság, teherbeesési nehézségek, hajlam a terhességi cukorbetegségre.

A három tünetcsoportból kettő jelenléte esetén már ajánlott a vizsgálat:

 • rendszertelen menzesz (22 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklus), vagy a ciklus teljes hiánya, vagy a folyamatos és gyakori vérezgetés
 • a petefészkekben sok apró ciszta, melyek szőlőfürtszerűen helyezkednek el
 • férfias” tünetek: erőteljes hajhullás, hajritkulás; pattanásos bőr főleg állvonalban, háton, dekoltázson; intenzívebb szőrnövekedés (pajesz, bajuszka, stb.)

Kivizsgálás

A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de alapvetően belgyógyász-endokrinológus feladata. A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb a szabad androgén-index (össz-tesztoszteron/SHBG hányadosa), a DHEAS, az androsztendion, az LH/FSH arány, az inzulinszint, illetve gyakran a prolaktinszint is.

Az inzulinrezisztencia viszont laboratóriumi vizsgálatokkal jól igazolható. A vérvételt megelőző napokban a terhelendő páciensnek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie, legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani. A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Inzulinrezisztencia megállapításához ideális esetben 3 pontos (0, 60, 120 perc) cukorterheléses vizsgálat elvégzése szükséges.

Gyógyítása, kezelése

Az alapkezelés minden PCOS-ban szenvedő számára ugyanaz. Függetlenül a konkrét panaszaiktól, elsődleges az inzulinrezisztencia visszaszorítása életmódváltással (mozgás, diéta), ha szükséges, akkor pedig gyógyszeres terápiával.
A PCO kezelésének elmaradása komoly szövődményekkel járhat.
Kezelés hiányában, idősebb korban fokozódik a kockázata bizonyos betegségek kialakulásának, mint a szív- és érrendszeri betegségek, zsírmáj, demencia, különféle rákos megbetegedések, amelyek az életminőséget jelentősen rontják, s akár idő előtti halálozáshoz is vezethetnek.

Fiatalkori PCOS

A PCO szindróma már tizenéves korban jelentkezhet,ilyen esetben elsőként gyermekendokrinológiai szakrendelést érdemes felkeresni egy konzultáció végett. Itt pontos információ kapható arról, hogy az életkortól és panaszoktól függően milyen vizsgálatokra van szükség.

Rendelhető csomag:

A PCOS csomag

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy “cukorterheléses vizsgálatra” csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni! 18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.