Pajzsmirigy és a laboratórium – TSH, T3, T4, stb.

A pajzsmirigy laboratóriumi vizsgálata segítséget nyújt a betegségek megállapításában, valamint követésében egyaránt. Mikor lehet szükség a vérvétellel történő pajzsmirigy vizsgálatra?

Mikor lehet szükséges a vérvétel, laborvizsgálat?
T3,T4
TSH
Autoantitestek
Tumormarkerek
rT3

Vérvétellel történő pajzsmirigy vizsgálat akkor szükséges, ha az alábbi tünetek huzamosabb ideje fennállnak

  •     Változott-e súlya mostanában, miközben ugyanannyit eszik, mint régen?
  •     Hullik a haja?
  •     Bőre szárazzá vált, vagy épp ellenkezőleg, meleg és izzadt?
  •     Hiába tesznek meg mindent, nem érkezik a várva várt utód?
  •     Az utóbbi időben gyakran van hasmenése vagy éppen székrekedése?
  •     Előfordul, hogy szívdobogásérzése van?
  •     Levertnek, egykedvűnek érzi magát vagy nagyon is izgatottá vált az elmúlt időben?

A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói. Mint ilyenek, kiesésük jellegzetes, ám nem specifikus panaszokhoz vezethetnek.
A felsorolt tünetek, állapotok mindegyikét okozhatja a pajzsmirigy megváltozott (csökkent vagy fokozott) működése. Ennek megítélésében hasznos segítséget nyújtanak a laboratóriumi vizsgálatok.

 

A pajzsmirigyműködés és a laboratórium

T3, T4

Az összes T4, illetve T3-koncentrációt több tényező befolyásolja, ezért megbízhatóbb a szabad T4 és T3 hormonok (fT4, fT3) mennyiségének mérése.

TSH

Ahogyan már említettük, felszabadulását a pajzsmirigy hormonjai kontrollálják, így mérése felhasználható a pajzsmirigy-működés vizsgálatára. A mirigy működésében bekövetkező legkisebb csökkenésre is, amikor még a vérben levő pajzsmirigyhormonok szintje a normális tartományban van, fokozódik a TSH elválasztás.

  1. koncentrációja nő: elsődleges pajzsmirigy-alulműködés, agyalapi mirigy betegségei, gyógyszerhatások esetén.
  2. koncentrációja csökken: pajzsmirigy-túlműködés, agyalapi mirigy funkcióelégtelensége, gyógyszerhatások esetén.

A pajzsmirigy laboratóriumi diagnosztikájában szűrőtesztként alkalmazható.  Mivel azonban számtalan egyéb oka is lehet a TSH szint változásának, először vizsgált esetekben ajánlatos a TSH mellett fT4 koncentrációt is mérni.

Autoantitestek

Pajzsmirigy betegek véréből különböző autoantitesteket (a szervezet saját fehérjéi ellen termelődő immunfehérjék) lehet kimutatni. Ilyenek a TRAK (TSH receptor elleni AT), az anti-TPO és az anti-Tg (anti-tireoglobulin), melyek a pajzsmirigy autoimmun megbetegedései esetén jelennek meg.
Ezen autoantitestek mérése akkor lehet hasznos, ha a pajzsmirigyműködés fentebb említett alaptesztjei nem egyértelműek. Magas értékük valószínűsíti a pajzsmirigy-betegséget, de nem diagnosztikus értékű annak kimutatásában.

Tumormarkerek

Tireoglobulin: egészséges emberekben alig mutatható ki. Fokozott mirigyműködés vagy a mirigy szerkezetének sérülése esetén nagyobb mennyiségben kerül a keringésbe. Klinikai jelentősége a pajzsmirigyrák műtétjét követően, a tumor kiújulásának, illetve áttét megjelenésének igazolásában van.
Kalcitonin: medulláris pajzsmirigy karcinóma (C-sejtes karcinóma) fokozottan termeli, más daganat esetén nincs diagnosztikai jelentősége.

rT3(reverz T3)

A T3 nem-aktív formája. Súlyos betegségekben (különböző gyulladásos-, máj- és vesebetegségek), vagy stressz során gyakorta magasabb pajzsmirigyhormon-szinteket mérünk, miközben nem áll fenn pajzsmirigy-betegség. Az rT3 értéke ilyen esetekben megemelkedik, így segítséget nyújt az említett állapotok valódi pajzsmirigy-megbetegedéstől való elkülönítésében.

Dr. Sátori Anna

Pajzsmirigy vizsgálatra jelentkezés

Pajzsmirigy  Bázis csomag

Pajzsmirigy Bővített csomag

A Pajzsmirigy MAX Csomag