Néhány szóban az allergiáról… és hasonló állapotokról

Az allergia a szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának észlelhető tüneteket. Ezen anyagok közül egyesek belégzéssel jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr, penészspórák, atka), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.). Ezeken kívül vannak olyanok, amelyek a bőrrel való érintkezés során okoznak panaszokat (pl. latex), vagy rovarcsípés során vezetnek allergiás reakcióhoz.

Az allergia
Allergiás reakció
Tünetek 
Allergia kimutatása
Táplálékintolerancia
Allergia kezelése

Pár gyakori kérdés

Mikor érdemes allergia vizsgálatot végeztetnem?
Allergiára utaló panaszaim vannak, az allergiavizsgálat eredménye mégis negatív lett
Tüsszögök és állandóan folyik az orrom – ez allergia vagy megfázás?
Változott-e az évszak a tünetek megjelenésekor? 
A tünetek hirtelen jelentkeztek?
A szemek viszketnek és vizenyősek?
Van láz és gennyes orrváladékozás?

Az allergia

A szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának észlelhető tüneteket. Ezen anyagok közül egyesek belégzéssel jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr, penészspórák, atka), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.). Ezeken kívül vannak olyanok, amelyek a bőrrel való érintkezés során okoznak panaszokat (pl. latex), vagy rovarcsípés során vezetnek allergiás reakcióhoz.
Az allergiás megbetegedések diagnosztizálásában fontos, de nem kizárólagos szerepet játszanak a vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok. A kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt hozzásegíthetik az orvost a diagnózis megerősítéséhez, valamint segítséget nyújthat a megfelelő kezeléshez.

Allergiás reakció

Specifikus antigénnel (allergénnel) stimulálva az immunrendszer bizonyos fehérvérsejtjei (B-limfociták) IgE típusú ellenanyagot termelnek az adott allergénnel szemben. Allergén alatt mindazon anyagokat értjük, melyek a szervezetünkbe jutva allergiás folyamatot indítanak el (pollen, szőr, spóra, élelmiszer-alkotók, rovarméreg stb.). Ha ugyanaz az allergén lenyelés, belélegzés vagy bőrkontaktus révén ismét a szervezetbe kerül, az allergén és a specifikus IgE kapcsolódását követő reakciók eredményeként hörgő simaizom összehúzódás, bőr-és nyálkahártya-viszketés, helyi gyulladás és nyálkahártyákon keresztüli folyadékszivárgás jön létre. Ezen folyamatok leggyakoribb megnyilvánulásai a szénanátha, asztma, bőrgyulladás (dermatitisz), csalánkiütés (urtikária) és ritkán az anafilaxiás sokk (az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, életveszélyes klinikai állapot).

Tünetek

  • A levegő által terjedő allergének a szem és a légutak nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (inhalatív allergia). Ennek egyik megnyilvánulása a szénanátha (allergiás rinitisz), mely tipikusan az orrnyálkahártya megvastagodásával, orrfolyással -és viszketéssel, tüsszentéssel, a szemkörnyék duzzanatával és könnyezéssel jár. Az allergén tüdőbe jutása asztmás tünetekkel is járhat (nehézlégzés, köhögés, sípoló hang kilégzéskor).
  • Ha az allergén a gyomor-bél rendszerbe kerül, a következő tünetek tapasztalhatók: hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés (nutritív allergia).
  • A bőrön megjelenő allergiás reakciók jellemzően bőrpírral, duzzanattal, viszketéssel járnak (ekcéma, urtikária).
  • Ritkán előfordul, hogy a helyi allergiás reakció továbbterjedve a szervezetben ún. anafilaxiás sokkhoz vezet. Ez, kezeletlen esetben, akár halálos kimenetelű is lehet.

Allergia kimutatása

„Provokációs tesztek”: többnyire a bőrön keresztül, kis mennyiségű allergént juttatnak a szervezetbe („karcolás” vagy tűszúrás), és megfigyelik, kialakul-e helyi reakció .

Laboratóriumi vizsgálatok: vérből össz-IgE, valamint allergénspecifikus IgE kimutatása. Az IgE normális körülmények között nagyon kis mennyiségben található meg a vérkeringésben.

Allergénspecifikus IgE-meghatározásokat akkor végzünk, ha:

  •     intrakután (bőr) teszt nem végezhető: csecsemő-és kisdedkor, bőrbetegségek.
  •     a kezelés felfüggesztése a tünetek súlyossága miatt nem lehetséges (antihisztaminok, szteroidok).
  •     nem áll rendelkezésre megfelelő bőrteszt, vagy eredménytelennek bizonyult.
  •     fennáll a veszély, hogy a bőrtesztre súlyos allergiás reakció alakul ki.
  •     ételallergiára van gyanú (bőrteszttel nem mutatható ki).

A diagnózis felállításához végezhetünk össz-IgE meghatározást (mely csak az allergiás betegek kb. 65%-ában emelkedett), valamint allergénspecifikus IgE vizsgálatokat (az allergén típusáról és az ellenanyag-mennyiségről tájékoztat). Az allergénspecifikus IgE vizsgálatok kimutatják a környezetünkben található leggyakoribb allergénekkel (légúti, étkezéssel összefüggő, rovarcsípés) szembeni reakciót. Lehetséges egyes allergének, valamint allergénkeverékek elleni reakció vizsgálata.

A ma elfogadott tesztek az allergénspecifikus IgE mennyiségét hat osztályba sorolják (0-6). Az „1” vagy annál magasabb osztály egyre növekvő allergénspecifikus IgE koncentrációnak felel meg. A „0” osztály az allergénspecifikus ellenanyag hiányát vagy nem kimutatható szintjét jelenti.

Osztályozás – Allergénspecifikus IgE-koncentráció
0    –     Nem kimutatható
1    –     Alacsony
2    –     Közepes
3    –     Magas
4    –     Nagyon magas
5    –     Nagyon magas
6    –     Nagyon magas

Táplálékintolerancia

Csecsemőkorban bizonyos táplálékfehérjék (pl. tej, tojás, szója) ellen allergénspecifikus IgG-szint emelkedés mutatható ki egyes esetekben; ez általában az első életév végére normál szintre tér vissza (ekkorra kialakul a gyomor-bél rendszerben a természetes tápláléktolerancia).
Az allergénspecifikus IgG-szint emelkedés bármely életkorban a bélfal fokozott áteresztőképességének a jele, nem valódi allergiás mechanizmus következménye. Valódi ételallergiában az allergénspecifikus IgE szint emelkedik meg.

Allergia kezelése

Első és legfontosabb: az allergén kerülése. Ezzel megelőzhető a tünetek kifejlődése. Emellett számos gyógyszer létezik az allergiás tünetek megfékezésére (antihisztaminok, szteroidok, immunszuppresszív szerek); ezek alkalmazásáról a kezelőorvos dönt.
A gyermekek gyakran kinövik az allergiájukat, míg a felnőttek általában nem.

Végezetül pár gyakori kérdés:

Mikor érdemes allergia vizsgálatot végeztetnem?

Csalánkiütés, bőrgyulladás, orrdugulás-és viszketés, gyulladt, vizenyős, viszkető szemek, asztma esetén, illetve olyan hasi fájdalom jelentkezésekor, melynek hátterében allergiára van gyanú.

Allergiára utaló panaszaim vannak, az allergiavizsgálat eredménye mégis negatív lett. Mi lehet ennek az oka?

Állhat a háttérben valamilyen genetikai eredetű érzékenység (intolerancia) bizonyos tápanyagokkal szemben. Ide tartozik a laktózérzékenység (laktáz enzim hiánya/nem megfelelő működése), valamint a lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia). Emellett elképzelhető, hogy olyan anyaggal szemben vannak allergiás tünetei, mely nem mutatható ki a jelenleg rendelkezésre álló tesztekkel.

Tüsszögök és állandóan folyik az orrom – ez allergia vagy megfázás?

Az időszaki (légúti) allergia és a közönséges megfázás sokszor nagyon hasonló tünetekkel jár, és ezért gyakran nehéz megkülönböztetni. Nézzük, mi az a pár dolog, ami segít a diagnózisban.

Változott-e az évszak a tünetek megjelenésekor?

Ha igen, allergiáról lehet szó. Az időszaki allergiák az évnek mindig meghatározott szakában jelentkeznek, attól függően, hogy az adott növény mikor kezd virágozni. Ilyenkor a levegőbe jutó allergének, melyek belélegzés útján jutnak a szervezetbe, tüsszögést, orrfolyást-és dugulást okoznak.
Ezzel szemben a megfázás gyakran bakteriális vagy virális fertőzés következménye, és az év bármely szakában kialakulhat, jellemzően a téli hónapokban.

A tünetek hirtelen jelentkeztek?

Ha igen, allergiáról lehet szó. Ilyenkor a tünetek hosszú időn át fennállnak, amíg a szervezet ki van téve az allergénnek (ez akár több hét vagy hónap is lehet).
A megfázás tünetei fokozatosan alakulnak ki és többnyire 1 hét alatt lecsengenek.

A szemek viszketnek és vizenyősek?

Ha igen, allergiáról lehet szó.

Van láz és gennyes orrváladékozás?

Ha a válasz nem, allergiáról lehet szó. Az allergiás tüneteket soha nem kíséri láz, míg a megfázást időnként igen. Másrészről az allergiás orrfolyás tiszta, vízszerű, szemben a megfázással járó sűrű sárgás-zöldes váladékkal.

Ha a fenti válaszok alapján úgy tűnik, légúti allergiája van, érdemes kideríteni egy vizsgálattal, melyik allergénnel szemben alakult ki.
Azonban a klinikai diagnózist, illetve a kezelési tervet sohasem szabad egyetlen teszt eredményére alapozni; ezeket a kezelő orvos az összes rendelkezésre álló klinikai és laboratóriumi lelet együttes figyelembe vételével állapítja meg.

Megrendelhető vizsgálatok:

Nutritív allergia panel (20)

(Tojás, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (20)

(Égerfa pollen, nyírfa pollen, mogyoró pollen, tölgyfa pollen, fűzfa pollen , ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, poratka (D1), macska szőr/hám, kutyahám, perjefélék, réti komócsin, rozs pollen, háziszárnyas toolkeverék, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű pollen  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása.)

Nutritív allergia panel (40)

(Disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kiwi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (40)

(Macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya hám, tengerimalac hám, nyúl hám, hörcsög hám, patkány hám, egér hám, háziszárnyas tollkeverék, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa pollen, mogyoró pollen, szikfa pollen, fűzfa pollen, nyárfa pollen, juharfa pollen, nyírfa pollen, bükkfa pollen, tölgyfa pollen, diófa pollen, poratka (D1), poratka (D2), házipor, csótány, lándzsás utifű pollen, libatop pollen, ballagó pollen, juhsóska pollen, fűkeverék (GP1), fűkeverék (GP4)  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Vegyes Inhalatív + Nutritív allergia panel

(Macska szőr/hám, kutya szőr, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, konídiumos gomba, élesztőgomba, parlagfű, nyírfa pollen, atka keverék (D1, D2, D3, D71), fűkeverék (GP1), háziszárnyas tollkeverék, tojás, tehéntej, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Rovarcsípés