MyRHEUMA – fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

Személyre szabott gyógyítás a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés területén

Friss egészség-statisztikai adatok alapján a gyógyszerek egyik legkockázatosabb csoportja alkalmazás szempontjából a fájdalomcsillapítóké. A gyógyszerek veszélyes mellékhatásainak csökkentése érdekében ezért megnövekedett az igény a gyógyszerek személyre szabott alkalmazásának. Ezen kívül krónikus betegségeknél sokszor hosszadalmas folyamat a megfelelő gyógyszeres terápia kiválasztása, melynek során több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, melyre szervezete valóban jól reagál.

A SYNLAB egy új gyógyszerhatékonysági (farmakogenetikai) tesztet fejlesztett ki a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásához. A teszt a vizsgált személy genetikai tulajdonságai alapján segít a megfelelő hatékonyságú gyógyszer kiválasztásában, valamint a gyógyszer mellékhatások elkerülésében. A PGx-lelet birtokában kezelő orvosa könnyebben kiválaszthatja az Ön gyógyulásához legalkalmasabb gyógyszert és beállíthatja a megfelelő adagolását.

A MyRHEUMA teszt segítségével elkerülhetők a többszöri gyógyszerváltások, a nemkívánt mellékhatások, rövidebb lesz a gyógyulás és nem elhanyagolható módon a kezelés költsége is csökken. A MyRHEUMA egy genetikai teszt melyet levett vérből végzünk, ezért elég egyszer elvégeztetni az élete során.

A MyRHEUMA panelbe bevont gyógyszerek

Panel Legfontosabb gyógyszertípusok
MyRHEUMA
  • Fájdalomcsillapítók
  • Gyulladáscsökkentők
  • Lázcsillapítók

MyRHEUMA leletminta* – Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

Gyógyszerosztály Generikus név Elsődleges átalakítók Csökkent hatás lehetséges Előírás szerint alkalmazandó Fokozott toxicitás lehetséges
Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek
Ecetsav-származékok diklofenák UGT2B7 zöld jel
nabumeton CYP1A2 zöld jel
indometacin CYP2C9 piros jel

A szimbólumok jelentése:
sárga jel: Csökkent hatásfok lehetséges, megnövelt dózist kell alkalmazni.
zöld jel: A megszokott adagolásban lehet alkalmazni.
piros jel: Toxicitás kockázata áll fenn, csökkenteni kell a dózist, vagy másik gyógyszert alkalmazni.

* Leletminta részlet. A teljes farmakogenetikai profilon alapuló – mintegy 550 gyógyszerre vonatkozó. A MyRHEUMA panelre vonatkozó leletminta a teljes MyPGx® – Farmakogenetikai nagy szűrőpanel részeként tekinthető meg.

  • Felmérések szerint a közismert fájdalomcsillapítókra adott válaszreakciók több mint negyedét jelentősen befolyásolják az egyéni genetikai variációk.
  • A MyRHEUMA elősegíti a gyógyszeres kezelés célzott tervezését és alkalmazását.
  • A MyRHEUMA teszt alapján kezelt betegeket lényegesen kevesebb gyógyszer-mellékhatás éri, valamint a kezelés költségei is alacsonyabbak, mint azokban a páciensekben, melyek kezelése során nem veszik figyelembe a farmakogenetika eredményeit.