MyPGx – teljes panel mintegy 550 gyógyszerre

Személyre szabott gyógyszerbiztonság

AMIT KEZELŐORVOSA SEM TUDHAT GENETIKAI VIZSGÁLATOK NÉLKÜL

Szed Ön valamilyen gyógyszert?

Minden ember egyedi genetikai „tervrajzot” hordoz. Ennek egyik következménye, hogy mindenki másként reagál a gyógyszeres kezelésre. Krónikus betegségeknél sokszor hosszadalmas folyamat a megfelelő terápia kiválasztása, melynek során több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, melyre szervezete valóban jól reagál. Azt is tudható, hogy a páciensek mintegy negyedénél lép fel gyógyszermellékhatás. Az orvosi kutatások terén elért áttörésnek köszönhetően immár meg tudjuk vizsgálni a gyógyszerek hatását befolyásoló genetikai jellemzőket. Ezek alapján orvosa optimalizálhatja és az Ön személyére tudja szabni a gyógyszeres kezelését.

Mely gyógyszerek esetében segít a genetikai vizsgálat?

 • Analgetikumok, antireumatikumok (fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók)
 • Antibiotikumok, antivirális szerek, antimikotikumok (fertőzések és fertőző betegségek kezelése)
 • Antidepresszánsok, pszichotróp szerek (ideg- és kedélyállapotra ható szerek)
 • Antidiabetikumok (cukorbetegség gyógyszerei)
 • Vérnyomáscsökkentők
 • Véralvadásgátlók
 • Citosztatikumok (daganatellenes szerek)
 • Protonpumpa-gátlók (gyomorsavcsökkentők)
 • Sztatinok (koleszterinszintet csökkentő szerek)
 • Urológiai gyógyszerek

Milyen előnyök származnak a vizsgálatból?

 • Ön és orvosa megismerik, hogyan reagál a szervezete egyes gyógyszerekre.
 • Orvosa hamar megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb gyógyszert – nem kell „kísérleteznie” a gyógyszertípussal és annak adagolásával.
 • Valószínűleg hamarabb meggyógyul és kevesebb mellékhatás jelentkezik.
 • Rövidülhet a gyógyulás időtartama ezért a kezelési költségek is jelentősen csökkennek.
 • A MyPGx egy genetikai teszt melyet levett vérből végzünk, ezért elég egyszer elvégeztetni az élete során.

Mit vizsgálunk?

Ismeretes, hogy az emberek túlnyomó többségénél a gyógyszerek lebontásában és szállításában közreműködő fontos fehérjemolekulák egyedi eltéréseket mutatnak az eltérő genetikai háttér miatt. A farmakogenetikai vizsgálat során az Ön DNS-ének meghatározott szakaszain keresünk ilyen öröklött genetikai variánsokat. Ezek felelősek többek között a gyógyszereket aktiváló vagy inaktiváló enzimek működéséért és a gyógyszereket a szövetekbe, vagy a szövetekből elszállító hordozómolekulák aktivitásáért.

Mit tartalmaz a lelet?

A lelet tartalmazza gyógyszercsaládokba csoportosítva a vizsgált hatóanyagokat, valamint a teszt során meghatározott gyógyszerlebontó (átalakító) képesség alapján az egyes gyógyszerek személyre szabott alkalmazására vonatkozó információkat az alábbiaknak megfelelően:

sárga jel Ha a hatóanyag sárga kóddal kerül jelölésre, akkor az ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek csökkent hatása lehetséges, ezért az adagolást növelni szükséges, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni.

zöld jel A zöld kóddal jelölt hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a megszokott adagolásban írhatók fel.

piros jel A piros kóddal jelölt hatóanyagok esetén a gyógyszer toxicitásának kockázata áll fenn, emiatt csökkenteni kell a dózist, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni.

A színkódolás a leletek értelmezhetőségét, áttekinthetőségét jelentősen megkönnyíti! Valamennyi leletünk részletes szöveges interpretációt is tartalmaz.

Gyógykezelése személyre szabásának lépései:

 1. Kérdezze meg orvosát, hasznos-e az Ön számára ez a vizsgálat!
 2. Amennyiben konkrét gyógyszerre kíváncsi, kérjük, hogy még a teszt megrendelése előtt ellenőrizze, hogy az adott gyógyszer hatóanyaga megtalálható-e a gyógyszerlistában!
 3. Eredmények: A teszt 4 héten belül elkészül, és orvosa vagy Ön megkapja a vizsgálati eredményeket.
 4. Orvosi tájékoztatás: Orvosának lehetősége nyílik megbeszélni Önnel a vizsgálati eredményeket, majd optimalizálni a gyógykezelést.