Mikor szükséges a vérvétel?

A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Cikkünkben olvasható, hogy mikor, milyen esetekben érdemes, illetve ajánlatos a vérvétel, vagy egyéb laborvizsgálat.

Amennyiben az orvos küldi 
Terápia/ kezelés monitorozása
Orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén
Bizonyos életkor felett
Egyéb rizikófaktorok esetén
Évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül

Amennyiben az orvos küldi

A vér alkotóelemeinek mennyisége, minősége a szervezetben zajló betegség, illetve valamely élettani változás esetén eltérést mutathat. Amennyiben az orvos küldi Önt vér-, vizelet-, székletvizsgálatra, akkor az általa kért minta alkotóelemeinek mennyiségét/minőségét vizsgáljuk, melyek az egészséges értékekhez hasonlítva információt szolgáltatnak az Ön állapotáról.
A laborleletek eredményei irányt mutatnak abban, hogy mely kórképek okozhatják a változásokat az Ön szervezetében. A laboratóriumi leletek mellett sokszor egyéb vizsgálatok is szükségesek, melyek segítségével a szóba jöhető betegségek/állapotok köre szűkíthető, illetve konkretizálható, pl: képalkotó vizsgálatok.
A laboratóriumi eredménysor pontos értékeléséhez elengedhetetlen az egyén kórelőzményeinek, panaszainak, tüneteinek pontos ismerete, ezért ebben leginkább kompetens az Ön kezelőorvosa, aki tisztában van az esetleges családi kórelőzményekkel is.

Terápia/ kezelés monitorozása: (pl. cukorbetegség)

Az orvosa által előírt időközönként.
Érdemes a monitorozást mindig azonos laboratóriumban végeztetni, mert az egyes laborok mérési módszerei, valamint a határértékei eltérőek lehetnek, így azok összehasonlítása nem lehetséges.

Orvos nélkül:

Ha panasza, tünete van

Érdemes felkeresni a kezelőorvosát a jelentkező panaszokkal/tünetekkel, aki az Ön kórtörténete/családi anamnézise ismeretében a megfelelő vizsgálatokra javaslatot tehet, vagy szakorvoshoz irányíthatja Önt.
Amennyiben ezt a lépést kihagyja, akkor a laboratóriumunkban életkorra/betegségekre/ tünetekre összeállított vizsgálati csomagjaink között válogathat (pl. hajhullás, elhízás, 50+ hölgyeknek/ férfiaknak,  inzulinrezisztencia, túlhajszolt életmód, stb), melyekről bővebben a vizsgálati csomagok menüpont alatt olvashat.
Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lehet szüksége, akkor online időpont foglalás esetén elegendő csak az időpontot megjelölnie. Ebben az esetben a recepción dolgozó szakképzett kollégáink segítenek Önnek a vizsgálatok kiválasztásában a tünetei, családi halmozódások, vagy ételmódja alapján.

Bizonyos életkor felett

Az életkor előrehaladtával bizonyos betegségek gyakrabban fordulhatnak elő, pl. prosztata betegségei, melyről bővebben ittolvashat.
Továbbá: 50+ os csomagunk az 50 év feletti pácienseinknek lett összeállítva- külön hölgyeknek és uraknak – bővebben: vérvételi csomagok

Egyéb rizikófaktorok esetén

  • túlsúly,
  • vérnyomás problémák,
  • tartós fáradtság, állandó stressz,  visszatérő gyulladás/fertőzés esetén,
  • rossz szokások ( pl: dohányzás ),
  • ha a családban előfordultak bizonyos betegségek (cukorbetegség, trombózis, stb )

A szervezet működésének évenkénti ellenőrzése, panasz/tünet nélkül

Vérvételre érdemes évenként-kétévenként egyszer elmenni, akkor is ha semmilyen elváltozást, tünetet nem érzékel, nem fedez fel magán.
A vér alkotóelemeinek minőségi/mennyiségi változásai már olyankor is jelezhetnek bizonyos kezdődő elváltozásokat, mikor a szervezetünk erről még semmilyen módon nem informál minket, azaz a tünetmentes időszakban is kimutatható valamilyen kóros folyamat kezdete, vagy akár egy élettani állapotváltozás is.
Ez különösen akkor fontos, ha a családban előfordultak bizonyos betegségek, pl: cukorbetegség, daganatos megbetegedések, trombózis, stb.

Az évenkénti laboratóriumi vizsgálatok segítségével orvosával meghatározhatják, hogy mi az amire esetleg oda kell figyelnie, valamint időben felfedezhetik a kóros elváltozásokat és így a kezelést is időben megkezdhetik.

Ne feledje: A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra  is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti.