Inzulinrezisztencia tények/tévhitek – fórumunkról mazsolázva

Fórumunkra a legtöbb kérdés az inzulinrezisztenciával kapcsolatban érkezik laboratóriumi szakorvosainkhoz, Dr. Sátori Annához és Dr. Juhász Attilához. Jelen cikkünkben próbáltuk az eddigi közel 2000 kérdés/válaszból összeszedni a leggyakrabban olvasottakat.

Tévhitek az inzulinrezisztenciáról

– Az inzulinrezisztencia csak a túlsúlyos nőket veszélyeztető állapot.

Téves:
A normál, illetve a sovány testalkatú nőknél/férfiaknál is kialakulhat az inzulinrezisztencia állapota.

– Az inzulinrezisztencia megállapításához elegendő egy szimpla vérvétel.

Téves:
Mindenképp szükség van endokrinológus szakorvossal történő  konzultációra, aki az Ön kórelőzménye, családi anamnézise, panaszai, tünetei alapján, fizikális vizsgálat után, figyelembevéve  laboratóriumi leleteit IS,  eldönti, hogy fennáll-e az IR állapota.

– Az inzulinrezisztencia visszafordításához elegendő, ha elkezd diétázni.

Téves
Mindenképp szükség van endokrinológus szakorvos tanácsára, aki kezeléssel kapcsolatban segítséget nyújt. Sokszor tényleges   életmódváltást írnak elő, melyben nem csak diéta, de testmozgás is szerepel. Emellett előfordulhat, hogy gyógyszeres terápiára is   szükség van.  A kezelés megállapítása minden esetben személyre szabottan történik.

Amit lényeges tudni

Az elmúlt években egyre több információs anyag jelenik meg az inzulinrezisztenciáról, ezért kezd beépülni a köztudatba az inzulinrezisztencia fogalma. A hozzánk érkező kérdések alapján azonban még mindig azt látjuk, hogy a legfontosabb tudnivalók nem jutnak el az érintettekhez.
Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség”előszobája” ezért ha felmerül az IR gyanúja, akkor érdemes endokrinológust felkeresni, aki a megfelelő vizsgálatokra irányítja Önt. Amennyiben bebizonyosodott, hogy fennáll ez az állapot, akkor az endokrinológusa személyre szabottan tud Önnek tanácsot adni a kezeléssel kapcsolatban, egy képzett dietetikus szakember pedig a követendő életmód megválasztásában tud segítséget nyújtani.

Tények az inzulinrezisztencia állapotról

Az IR folyamata visszafordítható kezelés által, de ha ez mégsem történik meg, idővel cukorbetegséggé alakulhat.

Az inzulinrezisztencia nehezítheti a teherbeesést, valamint a terhesség fenntartásának esélyeit is ronthatja.
Az IR tünetei változatosak, sokszor nem kapcsolják a jelentkező panaszokat az inzulinrezisztencia állapotával ( pl: koncentrálóképesség csökkenése, fáradékonyság, hajhullás, hízás, stb.)

Az inzulinrezisztencia kiderítésére szolgáló vizsgálat

A jelenleg érvényes egészségügyi szabályozás alapján a háziorvosok nem írhatják ki a terheléses vércukorvizsgálatot, csak belgyógyász-endokrinológus, vagy nőgyógyász szakorvos utalhatja be a vizsgálatra, ill. beutaló nélkül magánlaborokban van lehetőség a vizsgálat elvégeztetésére.
Első lépés a cukorterheléses vizsgálat 75g glükózt tartalmazó oldattal

A vizsgálat során éhgyomri (0 perces) vérmintát veszünk, ezután a páciens megiszik 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot, majd az orvos rendelése szerint akár félóránként, de minimálisan két óra múlva (120 perc), vércukor-szintet mérünk. Az ennek során kapott eredmények alapján megítélhető a szénhidrát-anyagcsere állapota.

A vizsgálatot a reggeli órákban végezzük, előtte kb. 12 órával lehet utoljára étkezni, viszont a vérvételt megelőzően ajánlott bőséges folyadékfogyasztás (szénsavmentes víz). Amíg zajlik a terhelés, addig nyugalomban kell lenni, étkezni, inni, dohányozni nem szabad.

Jó tanács: a cukros oldathoz hozzá lehet tenni kevés citromlevet (ezt a páciensnek kell hoznia magával), miáltal kissé könnyebben fogyaszthatóvá válik. Az eredményeket ez nem befolyásolja.

A lelet értékeléséhez, valamint a további teendők meghatározására mindenképp szükség van szakorvosra (ahogy fent is írtuk), aki ismeri az Ön, illetve családja kórelőzményeit, életmódját.

Dr. Sátori Anna

Az inzulinrezisztencia csomagunk terheléses vizsgálatot is tartalmaz, ezért erre a vizsgálatra csak délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni!

 18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.