„Így kerek a világ” ? – Tények az elhízásról

Napjainkban az elhízás komoly világ-egészségügyi problémát jelent. Az OÉTI 2014-es felmérése alapján Magyarország felnőtt lakosságának 65%-a túlsúlyos, vagy elhízott.
Elhízásról akkor beszélünk, ha a szervezet zsírtartalma az egészségesnél nagyobb mértékben megnövekedett és ezáltal a testsúly több, mint 20 %-kal magasabb az elvárhatónál.

Itt a fogyókúra ideje?
Az elhízás paraméterei
Az elhízás okai
A jóllakottságot jelző leptin
Az elhízás következményei
Megelőzés, kezelés

Itt a fogyókúra ideje?

Túlsúlyos nem csak az elhízott ember lehet; legjellemzőbb példák erre a sportolók, intenzív testedzést végzők – az ő esetükben a megnövekedett izomtömeg vezet a testsúly emelkedéséhez.

Az elhízás egy komplex anyagcsere-zavar, melyben a táplálékfelvétel megnövekszik és/vagy az energia-leadás csökken. Ez vezet végeredményben a zsírraktárak megnövekedéséhez.

Világszerte, jellemzően a fejlett országokban, egyre növekvő méreteket ölt a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma; Magyarországon a 7-14 évesek 20%-a túlsúlyos, 7%-a elhízott. A túlsúlyos gyermekek pedig felnőttkorukban is gyakorta ezzel a problémával küzdenek.

A túlsúlyra sokan legyintenek, mondván “Ők így érzik jól magukat”. Ezzel nem is lenne baj, ha az elhízás csak ízlésbeli, vagy esztétikai  kérdés lenne, és nem vezetne veszélyes  egészségügyi következményekhez.
Az elhízás hátterében álló okok kiderítése, majd az ennek alapján elkezdett terápia és életmódváltás jobb életminőséghez, hosszabb élettartamhoz vezethet.

Május 22-én tartják az Európai Elhízás Elleni Világnapot. Ennek apropóján összeállítottunk egy vizsgálati csomagot, mely az elhízás leggyakoribb okainak laboratóriumi felderítésében nyújthat segítséget.

Az elhízás paraméterei

–    BMI (Body Mass Index, testtömegindex) = testtömeg (kg) / magasság2 (m2)

Értékelése: normál (19-24), túlsúlyos (25-29), elhízott (30-39), extrém elhízott (40-).

–   haskörfogat: a lerakódott zsír nagyságáról tájékoztat. Magunk is megmérhetjük – köldöktől felfelé 10 cm-re. Testsúlytól függetlenül az ideális haskörfogat nem haladja meg nők esetében a 80 cm-t, férfiak esetében pedig a 94 cm-t. Abban az esetben, ha ez az érték nőknél nagyobb, mint 88 cm, illetve férfiaknál több, mint 102 cm (“alma” típusú elhízás), akkor fokozott a veszély a későbbi szövődmények (magas vérnyomás, cukorbetegség, koszorúérbetegség, stroke, csont- és ízületi gyulladás, daganat) kialakulására.

A felesleges zsírmennyiség lerakódása alapján megkülönböztetünk „alma” (jellemzően hastájéki zsírszövet felhalmozódás), illetve „körte” (főként combon és fenéktájékon felhalmozódó zsírszövet) típusú elhízást. Az elhízással összefüggő betegségek kockázatának szempontjából az alma (android) típus a veszélyesebb.

Az elhízás okai

– mozgásszegény életmód és/vagy helytelen táplálkozás: leggyakoribb ok.
– genetikai eredet („örökletes” elhízás), családi halmozódás
– környezeti tényezők: táplálkozási szokások, életmód
– lelki háttér: „stresszevők”
– hormonális tényezők

– központi idegrendszert érintő betegségek

A jóllakottságot jelző leptin

leptin egy hormon, amely a szervezetben az étkezések utáni telítettség-érzetért felelős. Az étvágy, a jóllakottság a zsíranyagcsere szabályozásában játszik szerepet.

A zsírsejtek termelik; ha kevesebb a zsírraktár, akkor a leptinszint is alacsonyabb. Ha kevesebb leptin termelődik, az nagyobb étvággyal jár. Amint a szervezet táplálékhoz jut, nő a leptin szintje, mely az étvágy csökkenését eredményezi, ezáltal a táplálkozás befejeződik.

A leptin hiánya elhízáshoz vezethet, lévén, hogy az evésnek nincs megfelelő kontrollja. Azonban a tudomány jelenlegi állása szerint a túlsúlyos emberekben többnyire emelkedett  leptinszint mérhető, melynek hátterében az ún. leptinrezisztenciajelensége áll. Ennek lényege, hogy a szervezet ellenáll a leptin hatásának, illetve nem érzékeli az általa küldött jeleket, ezért a telítettségérzet sem jelentkezik. Így hiába termelődik egyre több és több leptin, nem váltja ki a kellő étvágycsökkentő hatást.
Amennyiben igazolást nyer leptinrezisztencia fennállása, forduljon dietetikus szakemberhez, aki segítséget nyújthat a megfelelő étrend összeállításában.
A leptin normálértéke függ az életkortól, testalkattól és a nemtől.

Az elhízás következményei

A túlsúly, az elhízás komoly önértékelési problémákhoz vezet azáltal, hogy a mai társadalom jellemzően elítéli és negatív sztereotípiákat társít az ilyen emberekhez.

Emellett számos betegséget, szövődményt okozhat, úgymint:

– epekövesség, epehólyag gyulladása
– magas vérnyomás, egyéb szív-érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, koszorúérbetegségek, agyi katasztrófa stb.)
– köszvény
– cukorbetegség
– daganatok (méhtestrák, epehólyag-, petefészek-, emlő-, vastagbél-, illetve prosztatatumor)
– mozgásszervi betegségek
– meddőség
– alvási apnoe: állapot, amikor alvás közben időről időre kimarad a légzés
– pszichés megterhelés: depresszió, öngyilkossági hajlam megnövekedése
– betegség esetén csökkent gyógyulási képesség, átlagos túlélési idő alacsonyabb
– csökkent munkaképesség, fokozott gazdasági teher a társadalomra nézve.

Megelőzés, kezelés

Az elhízás krónikus állapot (gyakorta nevezik betegségnek is), mely, ha sikerül is javítani rajta, könnyen újra kialakulhat.
Az elsődleges feladat az elhízással kapcsolatban a megelőzés (prevenció). Természetesen ez nem minden esetben lehetséges, mint a fentiekből kiderül. Ilyenkor az alapbetegség kezelésére van szükség.
Azonban mindenképpen szükséges egy szemléletváltás, és elhatározás a végcél, az ideális (kívánatos) testsúly elérésének érdekében.

Prevenciós lehetőségek:

– anyatejjel történő táplálás legalább a csecsemő 6 hónapos koráig,
– az egészséges táplálkozás alapelveinek megismertetése és követése kisgyermekkortól,
– az ideális testtömeg ismerete,
– rendszeres testmozgás,
– az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek elérhetőségének biztosítása a lakosság számára,
– stresszkezelés, stressztűrés fokozása,
– az elhízás szövődményeinek ismertetése a lakossággal.

Amennyiben viszont már kialakult a túlsúlyos/elhízott állapot, dietetikus felkeresése javasolt. Az ő segítségével meghatározható a személyre szabott, következetes étrend és fizikai aktivitási forma. Bár talán csábítóak lehetnek, mégis óvakodni kell a manapság népszerű, ún. divatdiétáktól és különféle csodaszerektől, mivel ezek gyakorta többet ártanak, mint használnak és nemritkán éppen ellentétes hatás érhető el velük.
Ha a diéta és testmozgás nem elég hatékony, akkor pedig szükség lehet gyógyszeres és /vagy műtéti beavatkozásra. Ezzel kapcsolatban azonban kizárólagosan szakorvos dönthet.

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza

Megrendelhető vizsgálatok:

Kerek- csomag

Vizsgálati csomagunk segítségével a túlsúly egyes lehetséges  okaira derülhet fény. Vizsgáljuk, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia, vagy  a leptinrezisztencia állapota, esetleg a pajzsmirigy alulműködése okozhatja a többletsúlyt.

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy “cukorterheléses vizsgálatra” csak a reggeli órákban van lehetőség, így ezekre csak  délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni! 

18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.