Herpeszvírus 4 – EBV – és a csókbetegség

Kórokozó: EBV vírus: a herpesz vírusok közé tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 4 / HHV 4 /.1964-ben Sir Michael Anthony Epstein es Yvonne Barr fedezte fel.

EBV vírus/Herpeszvírus 4/
Kórképek
Herpeszvírus 4. fertőzés mechanizmusa
Diagnózis
Mononucleosis infectiosa /csókbetegség/

Genetikus anyaga: kettős szálú DNS

Csak humán megbetegedést okoz. Világszerte elterjedt, a fejlődő világban a lakosság többsége 18 hónapos kora előtt fertőződik / ilyenkor a megbetegedés a legtöbbször tünetmentes/, a fejlett országokban leginkább a tizenévesek fertőződnek. Mint minden DNS vírus, az első fertőzés után a szervezetben lappangó formában túlél, az immunitás gyengülésekor aktiválódik. A fertőzöttek újbóli fertőzése /reinfekció/ lehetséges. A fertőzés  különbözik attól függően, hogy ép immunitású, vagy sérült immunitású / pl. HIV fertőzött, vagy transzplantált / személy betegedett meg.

Típusos kórkép: Mononucleosis infectiosa / Pfeiffer féle mirigyláz, csókbetegség /

Lappangási ideje/ a fertőzés továbbadása ilyenkor is lehetséges/ :  4-6 hét.

Az átvitel módja:
Első sorban nyállal, de egyéb testfolyadékkal, pl. ondóváladékkal, vér útján, szerv transzplantációval is. Fertőződés csókolózással, szexuális úton, közös pohár, evőeszközök, fogkefe használattal, egymás ételébe való “beleevéssel” vér transzfúzió útján történhet. Aki egyszer a vírussal már fertőződött, annak nyálában időnként újra és újra megjelennek a vírus részecskék, a legtöbb új fertőzés ebből az időszakos nyál hordozásból történik, természetesen, a tünetes beteggel való érintkezés mellett.

Tünetek:
Extrém fáradtság, jellegzetes lázmenet ; egy hét lázas szakot egy hét láztalan szak követ, torokfájás, fej és végtagfájdalom, máj megnagyobbodás lép megnagyobbodással vagy anélkül, nyirokcsomó megnagyobbodás nyakon, esetleg hónaljban is, kiütés, kóros májfunkciók.
A betegség 2-4 hét után spontán gyógyul, de nem ritka a több hónapig, akár fél évig tartó lefolyás.

Ritkábban előforduló kórképek:
Agyhártya és/vagy agyvelőgyulladás, szem ideg gyulladás, szimmetrikus végtagbénulás, mozgás koordinációs zavarok, arcideg bénulás, féloldali bénulások, alvászavar, pszichiátriai kórképek.

Szövődmények:
Mandula körüli tályog, arcüreggyulladás, nyálmirigy gyulladás.

Sérült immunitásúak megbetegedései:
Tüdőgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, szívizom gyulladás

EBV fertőzéssel összefüggő kórképek:
Burkitt lymphoma, orr-garat rák, Hodkin lymphoma, non Hodkin lymphoma

EBV asszociált leggyakoribb kórképek:

  • Burkitt lymphoma – a non Hodgkin lymphomákhoz tartozik, egyenlítői Afrikában, a malária fertőzött területeken fordul elő, kialakulásában a malária által meggyengült immunitás játszik szerepet.
  • Nasopharyngeális / orr- garat / rák. Dél Kínában fordul elő, kialakulásában genetikai és környezeti tényezők / fustölt hal fogyasztás /  szerepelnek.

EBV fertőzés mechanizmusa

A vírus a gazdasejt CD21 sejtfelületi receptoraihoz/ ilyenek vannak a B lymphocytákon, de az orr-garat hámsejtjein is/ kötődik, majd bejut a gazdasejtbe. A CD21 sejtfelszíni receptor egyúttal komplement / az immun folyamat egyik eleme/ receptor is, tehát a kötődéskor immunfolyamat indul meg. A  humán sejt genetikus állományába épulve, a vírus saját szaporodását, speciális fehérjék szintetizálását, és különféle immunglobulinok képzését idézi elő. A speciális fehérjék a gazda sejtet teszik halhatatlanná, míg az immunglobulinok különböző immunológiai folyamatok megindulását teszik lehetővé, amelyek a jellegzetes klinikai kép hátterében állnak / pl. megnagyobbodott nyirokcsomók /. A fertőzött B lymphocytákat a T lymphocyták pusztítják el / mononucleáris sejtek / , de néhány fertőzött B lymphocyta megszökik a T lymphocyták elől: a vírus az elsődleges fertőzés után lappangó formában túlél a gazdaszervezetben. / mint a többi Herpesz vírus/

Diagnózis

A klinikai tünetek jellegzetesek, a laboratóriumi vizsgálatok nem feltétlen szükségesek.
Bizonytalan klinikai kép mellett vérképvizsgálat / jobbra tolt  (lymphocyta dominanciát mutató) vérkép, jellegzetes, un. mononucleáris sejtekkel/, májfunkciós vizsgálatok, szerológiai vizsgálatok /EBV VCA IgG és IgM, valamint EBNA antitest vizsgálat / jöhetnek szóba.
VCA : Vírus Capsid Antigén
EBNA: EBV Nucleáris Antigén
Aktuális fertőzésre az EBV VCA IgM jelenléte utal, IgG és EBNA negativitás mellett
Átvészelt fertőzésre általában a VCA IgG és az EBNA jellemző.

Mononucleosis infectiosa / csókbetegség, Pfeiffer féle mirigyláz /

Mononucleosis infectiosa tünetei:
Többnyire láz- és fájdalom csillapítás. Nem szabad adni a betegnek amoxicillint, vagy ampicillint. A mandulákon látható kráter szerű bemélyedések, amelyek fehér lepedékkel fedettek, összetéveszthetők a S. pyogenes fertőzés  okozta tüszőkkel / tüszős mandula gyulladás/. Nehezítheti az EBV fertőzés felismerését az, hogy a vírus – különösen a hetekig, hónapokig fennálló formáknál –  legyengíti az immunitást, másodlagos bakteriális fertőzések – akár tüszős mandula gyulladás  –  előfordulhatnak. Szakember számára azonban az EBV okozta mandula gyulladás, illetve a tüszős mandula gyulladás elkülönítése nem probléma. Nagyon súlyos lefolyású mononucleosisban, speciális esetekben, szteroid kezelés is szóba jöhet.

Mononucleosis infectiosa kezelése:
A betegség spontán gyógyul, illetve a  vírus lappangva tovább él az emberi szervezetben, a vírushordozás semmilyen gyógyszerrel nem szüntethető meg. A HIV fertőzöttek, transzplantáltak, vagy egyéb ok miatt sérült immunitásúak kezelése speciális feladat. Antibiotikum kezelésre, védő oltásra nincs lehetőség. A fertőzés megelőzése higiéniai módszerekkel sem megoldható, a tünetmentes vírushordozók, akik szakaszosan ürítik az EBV vírust – a fertőzés forrásai. A tünetes beteget elkülöníteni nem érdemes. A csecsemőkorban, vagy gyermekkorban átvészelt fertőzések általában tünetszegények,  vagy akár tünetmentesek, a jellegzetes kórlefolyás inkább a serdülő-, vagy a fiatal felnőttkorra jellemző.