Herpesz története és a herpesz vírusok csoportosítása

Genitális herpesz I.

Az elnevezés a görög ” herpein ” – kúszó, lopakodó szóból ered, utalva a kórkép alattomosságára. Valamennyi Herpesz vírusra jellemző, hogy az első fertőzés után nem pusztul el, hanem lappang – tovább él a gazdaszervezetben, és az ellenállás meggyengülésekor a betegség kiújul.

A herpesz vírusok fajtái
Történeti áttekintés
A betegség járványtana

Kórokozó : a Herpesz vírus / DNS vírus, mert a genetikai anyaga DNS, míg a vírusok másik nagy csoportjának genetikai anyaga RNS; ezek az RNS vírusok /

A Herpeszvírusok csoportosítása

 • alfa herpeszvírusok
  HSV 1
  HSV 2
  VZV / Varicella-Zooster vírus, vagy HHV3 /
 • béta herpeszvírusok
  EBV vírus / Epstein Barr vírus, vagy; HHV 4 /
  Kaposi szarkóma vírus, vagy; HHV 8 /
 • gamma herpesvírusok
  CMV vírus / Cytomegalovírus, vagy; HHV 5 /
  HHV 6
  HHV 7
  Majomherpesz vírus / majom harapásával emberre is terjed

Számos állatnak ismert a herpesz vírusa ; ló, tyúk, sertés, stb.

A HSV 2 vírus kizárólag, a HSV 1  vírus  részben okozhat genitalis herpeszt. A HSV 1  vírus a genitális herpesz mellett a jól ismert száj herpeszt / herpes  simplex / okozza.

Történeti áttekintés

Az elnevezés  / herpes / az ógörögöktől ered. Hippokratész / ie 400-377/ már ismerte. Az első járvány Tiberius uralkodása / isz. 14-37 /  alatt volt a Római Birodalomban, amelyet a császárnak a csókolózás betiltásával / mérhetetlen hatalom! / sikerült felszámolnia.
A betegség első leírója Aulus Cornelius Celsus /isz. 30 / volt. A korabeli gyógyítást is megismerjük ettől az arisztokrata, polihisztor írótól: természetesen azt tették a herpeszes elváltozással, mint  / nagyon helyesen / a harctéri sebekkel : tüzes vassal kiégették. A herpes labilalis / ajak herpesz / elnevezés Herodotustól / isz.100 körül / ered. Galenus, Marcus Aurelius császár / isz. 161-180 / orvosa már ismerte a herpesz spontán gyógyulását, illetve kiújulását. A középkorban gyakorlatilag nincs orvosi irodalom, Hosszú idő után az első dokumentáció a herpesről 1478-ba Miklós pápától ered, A genitális herpesről 1736-ban Jean Astruc, francia orvos ír. 1873-ban Emile Vidal igazolta a herpes fertőzés átvihetőségét emberről emberre. 1920-ban Luger és Lauda felfedezte a HSV vírust. 1939-ben az ausztrál Frank LacFarlane Burnet leírja a vírus lappangását az emberi szervezetben, illetve a kiújulási hajlamát. 1960-ban sikerült a HSV 1-et  és a HSV 2-t elkülöníteni / Schneweiss, Plumme /.

A  betegség járványtana

USA: Az átfertőzöttek száma 40-60 millió. Az új megbetegedések száma évi 1-2 millió. A tünetmentes hordozók a lakosság 22%-át jelentik.
Afrika: Átfertőzött nő: 50-55 % . Átfertőzött férfi: 27-36 %
Közép és Dél Amerika: átfertőzöttek – férfi nő, reproduktív életkorban – 40-50%.
Grönland: A reproduktív életkorban levő nők átfertőzöttsége  68%!
Alig fertőzött területek: Közép Kelet / Szíria, Izrael /, Bangladesh, Japán, Spanyolország, Nagy Brittannia / 1% körüli fertőzöttség /

Összegezve: A területi hovatartozás mellett jellemző az, hogy  a fertőzöttek között több a nő, mint a férfi, a fekete rassz fertőzöttebb mint a fehér, a fertőzöttség az életkorral nő. Az MSM férfiak fertőzöttebbek, mint a heteroszexuálisak.