Gonorrhea (Gonorrhoea)

Magyarországon 2013 II. negyedévben 409 bejelentett gonorrhoea fertőzés volt, ez 7%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka. Hazánkban a bejelentett esetek 4/5 része férfi.


Már a bibliában is szerepel, de Európában főképpen a középkorban terjedt el. 1161-ben Angliában törvénnyel próbálják megakadályozni a terjedését, 1256-ban Franciaországban a betegeket törvény száműzi a városokból. Az esetek száma különösen akkor növekedett meg, amikor a keresztesek kiszorultak a Szent Földről.Sokáig nem különböztették meg a gonorrhoeát a syphilistől,  míg 1867–ben a francia Ricord felismerte a két betegség különbözőségét. 1879-ben Neisser mikroszkóp alatt meglátta a kórokozót /Neisseria gonorrhoeae-t/, 1881-ben a francia  Crede bevezette az újszülöttek védelmét úgy, hogy az újszülöttek  szemébe ezüst-nitrátot  cseppentett,  megelőzve így az újszülöttek gonorrhoea okozta szaruhártya-gyulladását, illetve vakságát. A kórokozó kitenyésztése 1885-ben sikerült. 1943-tól lehetőség nyílt a gonorrhoea nagy adag penicillinnel történő kezelésére.

Járványügyi helyzet

2013-ban az USA-ban 820 000 új beteget jelentettek, de a be nem jelentett esetek számát ugyanennyire becsülik. A gonorrhoea világszerte a 2. leggyakoribb STD betegség / a Chlamydia fertőzés előzi meg/.

Magyarországon 2013 II. negyedévben 409 bejelentett gonorrhoea fertőzés volt, ez 7%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka.

Világviszonylatban a legtöbb fertőzés Afrikában, Indiában, Thaiföldön van, az un. fejlett világban az esetszám nem nő. Az USA-ban a férfi-nő arány jelenleg azonos, Magyarországon a bejelentett esetek 4/5 része férfi.

A gonorrhoea társulását más nemi betegséggel vagy akár több STD betegséggel mindenütt megfigyelték. A fő probléma a betegséget okozó baktériumtörzsek emelkedő szintű antibiotikum-rezisztenciája, a WHO szerint közel az az idő, amikor a kórokozók jelentős része már minden ismert antibiotikumra rezisztens lesz. Új antibiotikumot pedig már legalább 10 éve nem fejlesztettek ki.

Kórokozó

Neisseria gonorrhoeae –  intracellularis/sejten belül élő/ kórokozó, nagyon érzékeny, környezeti hatásra gyorsan elpusztul, laboratóriumban nehezen tenyészthető.

Fertőzés

Kizárólag szexuális érintkezéssel, nem terjed egyéb kontaktussal, vagy cseppfertőzéssel.

Tünetek, kórlefolyás

  • Férfiaknál: a kórokozó behatolása után kb. 5 nappal fájdalmas, gennyes húgycsőfolyás,  ami főleg a reggeli vizeléskor kifejezett / bonjour csepp /. Megbetegedhet a mellékhere, vagy a prosztata is./Fájdalmas gyulladás/ Hosszabb távon férfi sterilitást okozhat.
  • Nőknél: a fertőződés után kb. 10 nappal méhnyakgyulladás, következményes gennyes folyással a jellemző, de – nőknél gyakrabban, mint férfiaknál – a fertőzés tünetszegény is lehet. A tünetszegény betegek is fertőznek. Nőknél nem ritka a következményes méhkürtgyulladás, ami sterilitást okozhat. A baktérium az egész szervezetet is megbetegítheti, ennek jele a gennyes ízületi gyulladás, legsúlyosabb esetben szívbelhártya gyulladás, szepszis.

Következményeként – a megváltozott szexuális szokásoknak – a kórokozó megbetegítheti a légutakat /okozhat pl. mandulagyulladást, ilyenkor a tüszős mandulagyulladástól nem könnyű megkülönböztetni/, vagy gennyes végbél nyálkahártya gyulladást. A fertőzés után védettség nem alakul ki, ujrafertőzés lehetséges. Oltás jelenleg nincs. A baktérium antibiotikum rezisztenciája dinamikusan növekedik, előfordulnak minden antibiotikumra rezisztens /panrezisztens/ törzsek.

Diagnózis

Első sorban a tünetek alapján/általában jellegzetesek a tünetek/.  Laboratóriumi diagnózis a húgycsőből, illetve a hüvelyből vett festett kenet értékelésével / a baktérium jellegzetes, jól felismerhető, de a nagyon sok fehérvérsejt a baktérium kimutatása nélkül is gonorrhoea irányába viszi a diagnózist/. A baktérium kitenyésztése fontos, nem annyira a diagnózis miatt, inkább az antibiotikum érzékenységi eredmény miatt.

Kezelés

A rezisztencia viszonyok figyelembe vételével – kombinált antibiotikum terápia

Védekezés

Kerülni a gyakori partnerváltást /különösen a külföldi, pl. thaiföldi  partnereket illetően/, óvszer megfelelő módon, és adekvát helyen való használata. Fontos a betegség lehető legkorábbi felismerése, az esetleges kísérő egyéb STD betegségek felismerése. Az esetleges társuló STD betegségek diagnosztikus vizsgálata szakképzett bőrgyógyász számára rutin feladat.

Dr. Szentandrássy Julia