CMV – Herpeszvírus 5

A CMV vírus a herpeszvírusok családjába tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 5 / HHV 5 /.

A fertőzés
CMV tünetei
Magzati fertőződés tünetei
Immunkárosodottak megbetegedése
Herpeszvírus 5. fertőzés mechanizmusa
Diagnózis
Fertőzés terhességben
A fertőzés megelőzése/kezelése

Kórokozó a Cytomgalovirus /görög szóösszetétel. Cyto: sejt, megalo: nagy /, az elnevezés a vírus által okozott sejtelváltozásra utal.A fertőzött sejt 2-4-szeresére megduzzad, a magja a sejt széli részére kerül, a sejt belsejében un. zárványtestek keletkeznek. Az egész sejt – a széli részre nyomott mag miatt – bagolyszemre emlékeztet. A CMV vírus a herpeszvírusok családjába tartozik, másik elnevezése Humán Herpeszvírus 5 / HHV 5 /.

A fertőzés:

Az állatoknak is van CMV vírusa, de az embert csak a humán vírus fertőzheti. A humán átfertőzöttség magas, a fejlett országokban a felnőtt populáció 50-60 %-a érintett, a fejlődő országokban ez az arány magasabb, mint ahogy nagyobb az átfertőzöttsége az intravénás drogélvezőknek / 75%/ és a HIV fertőzött MSM férfiaknak / > 90% /.

Az átfertőzöttség a vérben levő CMV IgG immunglobulin jelenlétéből állapítható meg, amely immunglobulin egyúttal valamilyen fajta védettséget is jelent. A védettség azonban nem 100%-os: HIV pozitív MSM férfiaknál az IgG mellett az IgM / az éppen aktuális, “friss” fertőzésre utaló ellenanyag / jelenléte gyakoribb, mint az átlag populációnál, ami azt jelenti, hogy újbóli fertőzés lehetséges.

Az újbóli fertőzés magyarázata az, hogy több CMV törzs létezik, az egyikkel történt fertőzés átvészelése nem garantálja egy másik törzzsel történő fertőzéssel szembeni védettséget. A fertőzött személy gyakorlatilag minden váladéka fertőz, leggyakrabban azonban a szexuális kontaktus, a vér transzfúzió, illetve a szerv transzplantáció az, ami átviszi a vírust egyik fertőzöttről a másikra.

A fertőzés maga legtöbbször tünetmentes, csökkent immunitásuaknál / ilyen a magzat, a szerv transzplantált személy, vagy az a beteg, akinek valamilyen betegség miatt ( pl. HIV fertőzés ) gyenge az immunitása / azonban súlyos, akár halálos is lehet. Az első fertőzés után, mint az a herpeszvírusoknál általános, a CMV vírus a szervezetben lappangva tovább él, egész életén át végigkíséri a fertőzött személyt.

A Herpeszvírus 5. tünetei:

A CMV fertőzés lappangási ideje nagyon hosszú: 4-12 hét. Amennyiben nem tünetmentesen zajlik le, a betegség leginkább a fertőzéses mononucleosisra / EBV fertőzés/ hasonlít; magas / az EBV által kiváltott láznál magasabb / láz, torokfájás / de mandulagyulladás nélkül/, kóros májfunkciók / az eltérések kevésbé látványosak, mint az EBV fertőzésnél /. Nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás lehet, de viszonylag ritka. A vérképben a jellegzetes fehérvérsejtek / mononucleáris sejtek/, mint a fertőző mononucleosisban, itt is megjelennek.

Mint látható az EBV és a CMV fertőzés klinikai képe egymást átfedi. Gyakorló orvosok szerint, ha a jellegzetes tünetek gyerekkorban jelentkeznek, akkor inkább CMV fertőzés, ha serdülő-, vagy felnőtt- korban jelentkeznek, akkor inkább EBV fertőzés a valószínű.

Magzati fertőződés tünetei:

Ha a magzat fertőződik CMV vírussal, akkor vízfejűség, koponya, ill. agy deformitás /mikrocephalia/, vérlemezke szám csökkenés, mészlerakódás az agyban, bőrvérzések, lép-, májmegnagyobbodás, szemideghártya gyulladás, ill. elhalás, sárgaság, halláskárosodás, tüdőgyulladás, szellemi visszamaradottság lehet a következmény.

Transzplantáltak, egyéb okból immunkárosodottak / HIV fertőzöttek /  megbetegedése:

Mononucleosishoz hasonló tünetek,tüdő-, máj-, agyvelő-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, epehólyagot-, szem ideghártyagyulladás /ill. elhalás /. A HIV járvány kezdetén, 1992-ben a HIV fertőzöttek felénél volt CMV fertőzés, jelenleg, az antivirális terápia hatására ez az arány 5-10%-ra csökkent.

CMV fertőzés mechanizmusa:

A vírus, hasonlóan az EBV-hoz, magát az immunrendszert támadja. A vírus genetikus állománya olyan fehérje keletkezését irányítja, amely részben blokkoló, részben keresztreakciós folyamat révén megakadályozza a vírus ” bemutatását ” az antigén / testidegen fehérje / felismerő fehérvérsejtnek; az idegen fehérje felismerése, utána pedig az eliminálása – nem történik meg. Mindezek mellett – maga a vírus termel olyan fehérjét is, amely közvetlenül is gátolja a fehérvérsejt immunválaszát. Az elsődleges fertőzés után a CMV a T lymphocytákban / az immunválasz elsődleges tényezői / , ill.  a falósejtekben / makrophagok/ és a ereket bélelő un. endothel sejtekben él tovább, az immunrendszer gyengülésekor reaktiválódik; másodlagos fertőzés jön létre.

Diagnózis:

Amennyiben a betegség tünetes, nem immunkompromittált;a betegnél legfeljebb az EBV -től való elkülönítése okozhat problémát, de – mivel a betegség kezelés nélkül tünetmentessé válik, antivirális kezelésre nincs szükség – nincs jelentősége a két vírus egymástól való elkülönítésének. Szerológiai diagnosztikában az IgG, ill. az IgM antitest kimutatása terjedt el a gyakorlatban. Pontosabb, a keresztreakciókat zavaró hatását minimalizáló szerológiai vizsgálat az immunoblot, igazolni lehet a fertőzést szövettani vizsgálattal / bagolyszem sejtek/, illetve ki lehet a vírust mutatni testfolyadékokból, fertőzött szövetből – molekulárbiológiai vizsgálattal.

CMV fertőzés terhességben

A terhesek CMV fertőzésének kitüntetett jelentőségét az adja, hogy az így létrejött születési defektusok gyakoribbak, mint a spina bifida, a Down-szindróma , a magzati alkohol szindróma, vagy a magzat HIV fertőzöttsége. Az újszülöttek idegi eredetű halláscsökkenésének 1/3 részét CMV fertőzés okozza, a nem genetikai halláscsökkenés leggyakoribb oka CMV fertőzés.

Magyarországon a várandós nők 80 %-a szeropozitív, tehát CMV fertőzésen átesett, míg az USA-ban ez a szám 40% körül mozog. Magyarországon 100 szülésre 1 CMV fertőzött újszülött esik, ami nagy szám, de a tünetes fertőzött újszülöttek aránya már ennek az 1%-nak 10%.-a. A legsúlyosabb magzati fertőzések az 1. trimeszterben történnek, ilyenkor a magzat elhalhat / az összes terhességi CMV fertőzések 5% -a /, vagy súlyos agykárosodással  jöhet világra.

A terhes nő fertőzése lehet elsődleges CMV fertőzés / ha a terhessége előtt CMV vírussal nem fertőződött /, lehet újbóli fertőződés / ha a terhes nő már átvészelt egy CMV fertőzést a terhessége előtt, de a terhesség alatt egy másik CMV törzzsel fertőződik /, illetve a lappangó fázisban levő vírus aktiválódása révén – másodlagos fertőzés.

A magzat / újszülött / fertőződhet méhen belül, a szülőutakon át – szüléskor, anyatej útján – születés után. Az anyatej közvetítése révén a fertőzött anyák kb. 40%-a adja át a fertőzését az újszülöttjének, ezek a fertőzések azonban inkább csak koraszülötteknél súlyosak. A magzat számára az anya terhesség alatti elsődleges fertőzése kiemelt jelentőségű, az újrafertőzés, vagy a régebbi fertőzés kiújulása ritkábban okoz magzati károsodást, illetve az elváltozások sokkal enyhébbek.

Amennyiben a magzat fertőződik, az lehet tünetmentes fertőzés a világrajövetelkor, ilyenkor később sem jönnek létre elváltozások, lehet az újszülött tünetmentes, de hónapok, vagy évek múlva megjelennek a CMV fertőzés tünetei / pl. a születéskor tünet nélküli méhen belüli fertőzött magzatok 7%-ánál alakul ki később halláscsökkenés /, vagy az elváltozások már születéskor is láthatók.

A magzat CMV fertőzésének eredménye / tünetei : méhen belüli elhalás, abortusz, koraszülés, máj-, tüdő-, lépelváltozások, kis születési súly, csökkent koponyaméret, mészlerakódás az agyban, bőrvérzések, sárgaság, vérlemezke szám csökkenés, vérszegénység, halláscsökkenés, süketség, látásromlás, vakság, szellemi visszamaradottság, mozgás koordinációs zavarok. A tünetes fertőzések fele több szervet érint.

A magzat fertőződése az anyai vérben jelen levő vírus kópiák méhlepényen való átjutása révén történik. A vírus a terhesség teljes tartalma fertőzheti a magzatot.

Diagnózis

Célszerű a terhesség előtt / de legkésőbb a 16. terhességi hétig /  tisztázni a várandós nő CMV szerostátuszát.

Az IgG pozitív, IgM negatív várandós; fertőzésen átesett, elsődleges CMV fertőzés esélye minimális. Amennyiben az vervetelon eltérés nincs, további szerológiai vizsgálatra nincs szükség.

Az IgG és IgM negatív terhesek szerológiai követése szükséges, a negatív IgG pozitívvá válása / szerokonverzió / nagy valószínűséggel aktuális fertőzést jelez. A negatív IgM pozitívvá válása  – negatív IgG mellett – szintén aktuális fertőzésre utal, de pozitív IgM, pozitív IgG mellett – nagyon sok esetben – egy régi fertőzésből visszamaradt, un. perzisztáló IgM lehet; ilyenkor az IgG aviditás mérés mutatja meg azt, hogy a fertőzés átvészelése az adott időponthoz viszonyítva 4 hónapon belül, vagy 4 hónapnál régebben történt. Ezért fontos az, hogy a terhes a 16. terhességi hét előtt jelentkezzen CMV szerológiai vizsgálatra. Sajnos, nem ritka, hogy a terhes nő a 16. hét után, akár a 30. ! héten, vagy még később szeretné tisztázni a CMV státusát.

Ha a terhes, mint a nők többsége, már rendelkezik CMV IgG ellenanyaggal, az avitás vizsgálat egy 4 hónapon belüli fertőzést igazolhat, de amennyiben az aviditásvizsgálat 4 hónapnál régebbi fertőzést jelez, az a 4 hónappal régebbi időszak, pl. egy 36 hetes terhességnél – beleeshet a terhesség időszakába. A laboratórium csak 4 hónapon túli, vagy 4 hónapon belüli távlatban tud egy fertőzést időben behatárolni, a 4 hónapnál régebbi fertőzés történhetett akár 5 hónappal, vagy akár több évtizeddel is a vérvétel időpontja előtt.

Az IgM ellenanyag információ tartalma kisebb, mint az IgG ellenanyagé, egy több évvel a vérvételt megelőző fertőzés után is fennmaradhat az egyébként néhány hét alatt eltűnő IgM, sőt benne maradhat a vérben akár az egész élet tartalma alatt is. Pozitív IgM tehát önmagában nem indikáció a terhesség megszakítására. / A terhesség legvégén a szerológiai vizsgálatnak már nincs értelme, hiszen ilyenkor már a terhes jóval a biológiai események után van, a bekövetkezett elváltozások már nem visszafordíthatók – ennek ellenére sok terhességi szerológiai vizsgálat történik a második félidőben, nem tudni, mit várnak a vizsgálati eredménytől. / Magának a vírusnak a kimutatására szintén van lehetőség, az amniocentézist ez esetben a fertőzés valószínű időpontjától számított 7. héten kell végezni. A 7. hét betartása fontos, a vírusnak ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy átjusson a méhlepényen, szaporodjon / replikálódjon / a magzat veséjében, ahonnan is az amniális folyadékban kiválasztódik.

Pozitív vervetel eredmény mellett célszerű CMV fertőzésre / is / gondolni, míg negatív vervetel lelet nem zárja ki önmagában a fertőzést.

Fontos a kórelőzmény; influenza szerű, vagy EBV fertőzést utánzó tünetek mellett gondolni kell esetleges CMV fertőzésre, akár elsődlegesre  / szeronegatív nőknél /, de akár átvészelt fertőzés kiújulására, vagy az első fertőzést okozó törzstől eltérő CMV törzzsel való fertőzésre / IgG pozitív nőknél /. Nagyobb a rizikója CMV fertőzésre immunkárosodott személyeknek / pl. szerv transzplantáltak /, olyan nőknek, akik kisgyermek intézményekben / óvodák bölcsődék, kórházak csecsemő és gyermek osztályai, gyermek rehabilitációs központok / dolgoznak, illetve azok a nők, akiknek óvodás, bölcsődés /a 6 évnél fiatalabb gyermekek primer fertőzése a leggyakoribb/  gyermeke van. / 5 esetből 1 esetben – tehát viszonylag gyakran – megy át a vírus a fertőzött kisgyermekből felnőtt családtagra. /  Ezeknek a nőknek a terhesség alatti követése fontos, még az IgG pozitívaké is, ez utóbbi esetben az IgG szint jelentős emelkedése figyelmeztető jel lehet. Szerencsére, az újbóli fertőzés, vagy a fertőzés kiújulása esetében a vírus átjutásának az esélye az anyából a magzatba nagyon kicsi.

CMV fertőzés megelőzés/kezelése

Sajnos, jelenleg védőoltásra nincs lehetőség. Mivel a fertőzés leggyakrabban a 6 év alatti korosztályt érinti, azoknak a terheseknek a szerológiai követése nagyon fontos, akik szeronegatívak, tehát terhességük előtt nem vészelték át a CMV fertőzést, gyermekintézményekben /óvoda, bölcsőde /, gyermek egészségügyi intézményekben /gyermekkórházakban, gyermek rehabilitációs intézetekben / dolgoznak, vagy 6 éven aluli gyermekük van. A szerokonverzió / a negatív ellenanyag szintek határérték, vagy pozitív tartományba fordulása / a fertőzést valószínűsíti. A terhesség alatti nyirokcsomó megnagyobbodás – a megelőzően szeronegatív terhesnél – figyelmeztető jel. Amniocentézissel vett mintából elvégezhető a vírus direkt kimutatása PCR / molekulárbiológiai / módszerrel.  Az újszülött fertőzésének igazolása szintén szerológiai módszerrel, vagy vérből, vagy vizeletből történt direkt víruskimutatással /PCR/ végezhető.
Akár saját, 6 éven aluli gyermekét gondozza a terhes nő, akár gyermekintézményben dolgozik, főleg a kisgyermekek vizeletével szennyezett tárgyak útján fertőződhet ; fontos a kéz higiéné fokozott betartása. A cseppfertőzés lehetősége szájmaszkkal minimalizálható, az influenzaszerű tüneteket mutató kisgyermekek fertőző források lehetnek. Mivel a vírus átadása nyál útján szintén gyakori, kerülni kell a közös pohár, evőeszköz használatot. A más ételébe, italába való “beleevés, beleivás” még akkor is kerülendő, ha a gravida saját kisgyermekéről van szó / egyébként – sajnos- ez a jelenség nem csak rendkívül gusztustalan, de nagyon gyakori is /. A vírus átadásának hatékonysága szexuális aktus alatt igen nagy, terhességben célszerű óvszert használni, akkor is, ha a partner tünetmentes.

Kezelése

Ép immunitású személy CMV fertőzése spontán, maradványtünet nélkül gyógyul, kezelés nem szükséges. A CMV fertőzött újszülöttek, HIV fertőzöttek, transzplantáltak kezelése antivirális szerrel lehetséges /pl. gancyclovírral/. Terhesek kezelése hyperimmunglobulinnal, vagy antivirális szerrel szintén lehetséges, de ez a fajta kezelés nem minden intézményben elérhető, illetve nem minden esetben eredményes.

Dr. Szentandrássy Julia