Apasági vizsgálat kórházi mintából?

Adódhatnak olyan élethelyzetek, mikor szükségessé válik egy  feltételezett rokonsági kapcsolat konkrét bizonyítása. Az ilyen igények felmerülésének hátterében állhat olyan súlyú  indok, amely befolyásolja további életünk egészségügyi, érzelmi vagy akár anyagi állapotát is.

Vajon van ma Magyarországon olyan lehetőség, ami az ilyen élethelyzetre megoldást kínál?

A válasz: természetesen igen! Az igazságügyi DNS-laboratóriumokban normál személyi mintákból (pl. szájnyálkahártya-törlet, alvadásgátolt vér) ma már rutin tevékenységnek számít a biológiai apaság (bizonyos esetekben anyaság) megállapítása adott gyermek vonatkozásában. Ugyanígy lehetséges az egyes személyek között feltételezett rokonsági kapcsolat (pl. unokatestvér, nagynéni, nagybácsi stb.) igazolása is DNS vizsgálattal.

Mit tehetünk akkor, ha a feltételezett apa korábban elhalálozott, vagy a kérdéses rokon (nagybácsi, nagynéni) már nem él?

Nos, ilyenkor abból kell megpróbálni eredményt kihozni, ami rendelkezésre áll!

Amikor az apai minta egy bekövetkezett haláleset miatt már nem áll rendelkezésre, akkor a nagyszülők vizsgálatba vonásával lehet indirekt módon következtetni a feltételezett apa biológiai apaságára. Mivel a vélelmezett apa saját genetikai tulajdonságait a szüleitől örökölte, a biológiai apaság fennállása esetén a nagyszülők tulajdonságainak részben meg kell jelennie a gyermek örökítő anyagában, vagyis a DNS-ében. Ilyen esetekben egy ún. „biostatisztikai értékkel” jellemezzük az apaság valószínűségét.

Korábbi szövetminta is felhasználható a DNS vizsgálathoz?

Kevéssé közismert – pedig közvetlen bizonyító ereje van bírósági peres eljárás esetén – hogy elhalálozott személyből egy korábbi kórházi kezelés során vagy valamilyen egészségügyi okból biztosított szövetmintát is fel lehet használni a DNS-vizsgálatokhoz. Emberi szövetek patológiás elváltozása esetén (ilyen pl. a tumorok többsége) a legtöbb esetben szöveti biopsziát végeznek a klinikákon, vagyis a kóros szövetből mintát vesznek a diagnózis felállítása céljából. A kimetszett szövettani mintát kisebb tartósító jellegű kezelésnek vetik alá, majd ún. „paraffin blokkba” ágyazzák be a további mikroszkópos vizsgálatok céljára. Az ily módon tartósított „szövettani blokk” pedig évekig alkalmas lehet nemcsak a mikroszkópos, hanem a molekuláris genetikai DNS-vizsgálatokra is. További előnye a kórházi szöveti blokkok vizsgálatának, hogy egészségügyi mintaként visszakövethetőnek kell lennie, vagyis a személyi eredete, az azonossága szükségszerűen biztosított, emiatt pedig közvetlen bizonyítékként használható fel az apasági és rokonsági vizsgálatok során.

Magyarországon végzett

Jegyzőkönyvezett apasági vizsgálat

Ikervizsgálat normál mintából (2 fő)

Rokonság vizsgálata normál mintából 4 főig

Férfiági rokonság vizsgálata az Y-kromoszóma alapján normál mintából 3 főig

Biostatisztikai számítás további hipotézisre