Anyagcserénk védelmezője: a pajzsmirigy

Hízás, hajhullás, koleszterin-szint emelkedés, depresszió, fáradékonyság, hangulati ingadozások, meddőség és még sorolhatnánk a pajzsmirigy működési zavarainak tüneteit. Amennyiben időben orvoshoz fordul, megelőzheti a komolyabb betegség kialakulását.

Pajzsmirigy-hormonok
Pajzsmirigy-hormonok funkciója

A pajzsmirigyhormonok – bevezetés

A pajzsmirigy pillangó alakú szervünk, mely a nyak elülső oldalán helyezkedik el. Három hormont termel: a tiroxint(T4), a trijód-tironint (T3) és a kalcitonint. A kalcitonin a kalcium-anyagcserében játszik szerepet, hatására csökken a vér kalcium-szintje. A T3 és T4 elválasztásának változása pedig pajzsmirigy-betegség kialakulásához vezethet.
A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy pajzsmirigy stimuláló hormonja (TSH) serkenti. A TSH elválasztását visszakapcsolás útján a pajzsmirigy hormonok gátolják: ha a vérben csökken a T4 és T3 szintje, fokozódik a TSH elválasztása.
A pajzsmirigy fő hormonja a T4, ebből jóval több termelődik, mint a T3-ból. Viszont a T3 hatékonyabb hormon, mint a T4.  A T3 nagy része a T4-ből alakul át. A pajzsmirigyhormonok képződését a TSH mellett a jód mennyisége is nagyban befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok funkciója

A tiroxin és a trijód-tironin fontos szerepet töltenek be a normális növekedésben és fejlődésben.  Mindkét hormon nagyrészt fehérjéhez kötve kering a vérben. De csak a szabad pajzsmirigy-hormonok töltenek be funkcionális szerepet a szervezetben, emiatt a pajzsmirigy működéséről a szabadhormon-szintek mérése nyújtja a legtöbb információt. Lássuk, melyek ezek a funkciók?

  • fokozzák az anyagcserét, szükségesek a normális növekedéshez
  • fokozzák a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását
  • emelik a szívfrekvenciát, hiányukban lassul a szívműködés, és a vérnyomás is csökken
  • a koleszterinszint a pajzsmirigy fokozott működése esetén csökken, alulműködése esetén pedig nő
  • elégtelen hormontermelődés esetén az érzelmi reakciók és az érdeklődés csökken, túltermelődés esetén pedig ezzel ellentétes hatások figyelhetők meg

Dr. Sátori Anna

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.