AIDS, HIV – vérvétel és laborvizsgálatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

AIDS epidemiológiai /járványtani/ helyzet – 2012 év végi adatok

Jelenleg is pandaemiáról /világjárványról/ beszélünk: a fertőzöttek száma 35.3 millió. A történelem egyetlen járványának sem volt ennyi fertőzöttje és ennyi áldozata. Az AIDS Afrikában jelenleg is vezető halálok. Az új fertőzöttek száma 2001 óta kisebb mértékben, 2009 óta jelentősen csökkent / 38%-kal/. Világviszonylatban több a fertőzött nő, mint férfi, a 15-24 évesek adják a fertőzöttek 33%-át.

Rizikócsoportok:

MSM férfiak /19-szeres rizikó/, intravénás drog élvezők / 28-szoros rizikó /, szex iparban dolgozók / 12-szeres rizikó /.

Legfertőzöttebb országok:

Swaziföld /26%/, Lesotho/23.3%/, Zimbabve /14.9%/, Namíbia /13.4%/, Zambia /14.9%/, Mozambik /11.3%/ Uganda /7.2%/. Európában Ukrajna a legfertőzöttebb / 0.9% a 15-49 éves korosztályban/. Míg világviszonylatban a fertőzöttek száma csökken, addig Kelet Európában ez a szám növekszik, a fertőzés leginkább az intravénás droghasználók körében terjed. Nagyon alacsony, 0.1%= alatti a fertőzöttség a következő államokban: Afganistan, Bangladesh, Ciprus, Csehország, Egyiptom, Fülöp szigetek, Japán, Mongólia, Szlovákia, Szaúd-Arábia, Törökország.

Magyarország az alacsony fertőzöttségű területekhez tartozik /0.1%/, a legtöbb HIV pozitív személy az MSM populációból kerül ki. Világviszonylatban a járvány megfékezésében jelentős áttörést jelentett, hogy gazdaságilag lehetőség nyílt nagy tömegek antivirális szerrel való ellátására, első sorban a terhesek kezelésére /62%/ – és a kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz, az újszülöttek nem fertőzöttként jönnek világra. Sajnos, világviszonylatban, a HIV vírussal együtt élők fele nem tud a fertőzéséről, ezért ezeknek a személyeknek a járvány fenntartásában döntő szerepük van. A fejlődő országokban a HIV fertőzés gyakran társul a TBC-vel, az AIDS betegek többsége tuberkulózisban hal meg. A Sub-Sahara régióban a TBC esetszáma nőtt.

AIDS Magyarországon

Magyarországon, bár a fertőzöttség alacsony, a felvilágosító munkának, a megelőzésének az eredményei nem kielégítőek, különösen nem a 15-19 éves korosztály tekintetében / ebben a korcsoportban minden 5. fiatalnál megtalálható valamilyen STD betegség/. 2014-ben 10 végstádiumú AIDS beteg került a Szent László Kórházban ellátásra úgy, hogy ezek a betegek megfordultak az egészségügyi ellátó rendszerben, voltak orvosnál, de a betegségük nem került felismerésre. Nagy eredmény, hogy Magyarországon egyetlen egészségügyi dolgozó sem fertőződött HIV-vel, s bár évente 6-8 csecsemő születik HIV pozitív anyától, egyetlen újszülött sem fertőződött, mivel a HIV pozitív terhesek valamennyi estben kezelést kaptak. Mindezekkel együtt Magyarországon a fertőzöttek 75%-a diagnosztizálatlan, míg Nyugat Európában ez a szám 25%. Az elvégzett HIV szűrőteszteket száma évről évre csökken, míg a fertőzöttek száma nő.

HIV vírus

Kórokozó:

HIV vírus, ami a retrovírusok közé tartozik, mely vírusok a szervezet védekező rendszerét; az immunrendszert támadják meg.

Típusai:

 • HIV1
  és
 • HIV2 /csak Nyugat Afrikában terjedt el, a HIV1 fertőzésnél enyhébb lefolyású megbetegedést okoz/

Fertőzés módja

Szexuális / minden fajta szexuális aktus alkalmas a vírus átadására/, vér útján /vérkészítmények, fertőzött tűk pl. iv. droghasználat alkalmából /, ritkábban; harapás útján, fogászati beavatkozás alkalmából, műtéti beavatkozások, egyéb egészségügyi invazív beavatkozások révén /ilyenkor az egészségügyi személyzet fertőződhet/.

A vírus a környezetbe jutva gyorsan elpusztul, ezért a környezet soha nem lehet fertőző forrás.

Nem lehet HIV fertőzést kapni: WC ülőkéről, uszoda víztől, kézfogástól, használati tárgyaktól, cseppfertőzésként, un. társasági csóktól. Még afrikai környezetben sem lehet HIV fertőzést kapni vérszívó/ pl. szúnyog / átvitellel.

Fertőzés lefolyása

2 szakaszban történik; tünetmentes és tünetes szakaszban.

A kórokozó bejutása /expozíció / után 1-2 hónappal lehetnek nem típusos, leginkább influenzára hasonlító tünetek – ezeket nevezik elsődleges tüneteknek  : Láz, fejfájás, gyengeség, izomfájdalmak, torokfájás, jellegtelen bőrkiütés, nyirokcsomó duzzanat / leginkább a nyakon /, ízületi fájdalom, éjszakai izzadás, hasmenés, fekélyek az ajkakon és/vagy a nemi szerveken.
Sok esetben ez az elsődleges szakasz tünetmentes. 
Az expozíció után kb. 3-7 év tünetmentes időszak következik. Ilyenkor a vírus és a szervezet immunrendszere egyensúlyban van. Amikor ez az egyensúly megbomlik, akkor esik le a CD4 sejtszám, akkor beszélünk AIDS betegségről, általában az expozíció után kb. 10 évvel.

HIV tünetei

A tünetek nem konkrét tünetei az AIDS-nek, hanem az indikátorbetegségeknek/ a keletkezett immunhiányos állapot következtében létrejövő un. opportunista betegségeknek/ a tünetei : tehát nagyon heterogének .
Ezek:

 1. Nyirokcsomók, legalább 2 különböző testtájon, legalább 3 hónapon át
 2. Fiatal betegen, kiújuló, nem a szokásos helyeken megjelenő, gyakran egyszerre több testtájon is mutatkozó övsömör,
 3. Súlyos fáradékonyság
 4. Éjszakai izzadás
 5. Köhögés
 6. Légszomj
 7. Gombás fertőzések a száj nyálkahártyáján, nyelven, bőrön és belső szervekben
 8. Arcbőrgyulladás /nagyon jellegzetes/
 9. Kaposi szarkóma / lásd: az AIDS története/
 10. Kiújuló, vagy egyszerre több helyen is megjelenő herpesz fertőzések.
 11. Krónikus hasmenés
 12. Testsúlyvesztés
 13. TBC fertőzés tünetei
 14. Különböző pszichiátriai tünetek, leginkább depresszió.

A fertőzés átadásának valószínűsége

A tünetmentes szakban a legnagyobb. Tehát a fel nem ismert esetek a legveszélyesebbek járványtani szempontból. A kezelt beteg gyakorlatilag nem fertőz. Jelenleg a vírusátadás megakadályozásának – a közegészségügyi módszerek mellett ; felvilágosítás, monogám kapcsolat, óvszer használat – leghatékonyabb módszere a HIV fertőzöttek kezelése. Ezért tünetmentes vírushordozót is kezelni kell, ha terhes, ha szexuális kapcsolata van / az anyáról a magzatra történő fertőzés megakadályozása, ill. a HIV negatív partner fertőzésének elkerülése céljából – ezért kezelik a fejlett országokban (Magyarországon is ) pl. a tünetmentes HIV pozitív prostituáltakat /

Mint látható a tünetmentes vírushordozók felderítése alapvető feladat. Ehhez azonban nem elegendő a véradók szűrése, vagy az egyes laboratóriumokba önként bejelentkezők szűrése / nem minden esetben sikerül biztosítani a szükséges intimitást, a leletkiadás – különösen a konfirmált leletek kiadása, a többnyire 2 intézményben történő, több lépcsős vizsgálatvégzés miatt- időigényes. Sokat javítana a helyzeten, ha hozzáférhetők lennének mindenütt az un. home tesztek /ilyenek Nyugat Európában már beszerezhetők/, amelyek a nyálból mutatják ki a fertőzöttséget, otthon elvégezhetők, tehát csak a pozitív esetekben kellene a konfirmáló vizsgálatot elvégezni az un. referencia laboratóriumokban. /A szűrő tesztek mindig úgy vannak beállítva, hogy egyetlen pozitív eset sem maradjon felderítetlen, tehát álpozitív eredmény lehet, álnegatív eredmény nem lehet./

Dr. Szentandrássy Julia

Szűrés STD/ STI kórokozókra

After-party csomag:

Csomagunk tartalmazza a legveszélyesebb STD (nemi úton átvihető betegségek) kórokozók vérből történő kimutatását: szifilisz, hepatitisz (B és C vírus), valamint az AIDS (HIV)kórokozóinak szűrését. Kiegészítésként kérhető mellé herpeszvírusok (HSV 1, 2) kimutatására irányuló vizsgálat is, hölgyeknél kiegészítve a szérum HCG-vel (terhesség igazolására irányuló vizsgálat). Ezen fertőzések tünetmentesen, tünetszegényen is jelentkezhetnek, de az életet és az egészséget veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki a legtöbb esetben.

Figyelem! 
Amennyiben tünetmentes fertőzést akar kizárni közvetlenül egy feltételezett fertőződést (expozíciót) követően úgy a vizsgálatot ismételni szükséges, mert az egyes nemi úton terjedő betegségek esetén a teszt ún „ablakperiódussal” rendelkezik, azaz van a teszt számára egy kezdeti „vak”, szerológiailag nem detektálható időtartam. 
Az ablakperiódusok az alábbiak:

 •     HIV-1/2 esetén 2-3 hét,
 •     szifilisz esetén 4-5 hét,
 •     hepatitis B (acut) esetén: HBsAg 3-4 hét, anti-HBc 11-12 hét, anti-HBs 25-26 hét
 •     hepatitis C esetén 2-3 hónap.

Tehát a fertőződés után ennyi idővel válik csak a teszt biztosan pozitívvá!

Minden esetben gondolni kell arra a régi megállapításra, illetve figyelmeztetésre, hogy ahol egy nemi-betegséget találunk, ott keresni kell a többit. Az ok a fertőzés módjának azonossága mellett az első, pl. herpeszes elváltozás okozta felületi sérülés, amely behatolási kapu más kórokozók, pl. a HIV vírus számára.

A panelt akkor ajánljuk elvégeztetni, ha:

 • szexuális együttlétkor nem használtak óvszert,
 • partnereiket gyakran váltogatják,
 • két férfi között történt szexuális kapcsolat,
 • a nemi szervek táján kiütés, váladékozás, viszketés, fájdalom, illetve a testen bárhol, más okkal, más betegséggel nem magyarázható kiütés, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, elhúzódó lázas megbetegedések,  hasmenés, hányinger, hányás , krónikus gyengeség, fáradékonyság jelentkezik,
 • egyáltalán gyanúja van arra, hogy megfertőződhetett (felmerül még közös tűvel történő i.v. kábítószerezés, egészségügyben tűszúrásos baleset, műtéti/transzfúziós esemény)
 • minden új szexuális kapcsolat kezdete előtt.

Érdemes a csomagot a szexuális partnerrel együtt igénybe venni, az esetlegesen jelenlévő fertőzések továbbadása megelőzésének az alábbiak szerint:

Monogám párkapcsolat/új szexuális párkapcsolat esetében érdemes a partnerrel együtt, kölcsönösen és egyidejűleg vizsgálatot végeztetni már a kapcsolat kezdetekor/előtt és utána még egyet a leghosszabb ablakperiódus (3 hónap) után is. A teljes bizonyosságot a lehetséges fertőzés elkerülésére ebben ez esetben is csak az adja, ha a szexuális kapcsolat kezdetétől az ablakperiódus végéig nincs egyikük esetében sem potenciális expozíció (azaz óvszermentes szexuális együttlét más/harmadik partnerrel, transzfúzió vagy IVD kábítószerezés), ami értelemszerűen kizárólag óvszeres szexuális aktust enged meg erre az időszakra a párkapcsolaton belül.

Panaszok, a fertőződés alapos gyanúja, illetve pozitív eredményű laboratóriumi lelet esetén keressen fel bőr-és nemigyógyász szakorvost !

Dr. Szentandrássy Julia