A meddőség laboratóriumi kivizsgálása

Meddőség gyanúja esetén mindenképpen javasolt egy általános nőgyógyászati, illetve andrológiai kivizsgálás – eredményüktől függően azután speciális vizsgálatok válhatnak szükségessé. Ezek közül mi most részletesebben a vérből végzett laboratóriumi vizsgálatokra térünk ki, mint: Progeszteron, FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, TSH, D-vitamin, Vércukor-inzulin, AMH, Tesztoszteron.

Laboratóriumi vizsgálatok
A meddőség kezelése
A vágyott kisbaba érkezése

Laboratóriumi vizsgálatok

•    Progeszteron

A menstruációs ciklus második felében javasolható mérése. A petefészek egyik hormonja; megfelelő koncentrációja szükséges a megtermékenyített petesejt méhbeli beágyazódásához. Normális esetben a peteérést követően szintje emelkedik, és a következő ciklust megelőző 7. napon meg kell haladja a 28 nmol/l értéket. Ha az ekkor kapott eredmény kisebb, mint 10 nmol/l, arra utalhat, hogy elmaradt a peteérés.

•    FSH, LH

Az agyalapi mirigy hormonjai, nőkben elősegítik a peteérést. Értékük utalhat petefészek eredetű problémára (magas FSH és LH), PCO szindrómára (2-3-szoros LH/FSH arány).

•    Ösztradiol

Főként a petefészek termeli, megfelelő szintje szükséges a pete éréséhez, és a terhességhez.

•    Prolaktin

Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Magas szintje esetén elmaradhat a menstruáció, illetve a peteérés.

A következő ábrán a hormonok változásai láthatók a ciklus során:

•    TSH

A pajzsmirigy működésének szabályozásában vesz részt. A normális pajzsmirigy-működés elengedhetetlen a peteérés létrejöttéhez, ezért szükséges a TSH mérése.

•    D-vitamin

Zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet számára számos jótékony hatással bír. Megfelelő szintje fontos mind a terhesség létrejöttéhez, mind annak fenntartásához.

•    Vércukor, inzulin

Az éhgyomri vércukor-, valamint inzulinszint mérése is részét képezi a meddőség laboratóriumi kivizsgálásának, lévén, hogy viszonylag gyakran derül ki szénhidrát-anyagcsere rendellenesség (cukorbetegség, inzulinrezisztencia) a terméketlenség hátterében.

•    AMH (Anti-Müllerian Hormon)

A petefészkek által termelt hormon. Szintje pontosan tükrözi a petefészkek petesejt tartalékát. Nőkben az életkor előrehaladtával egyre kevesebb a petesejtek mennyisége. Ezzel párhuzamosan a vér AMH szintje szintén csökken.
A hormon a PCO szindróma diagnózisában is hasznos segítséget nyújt – ebben az esetben emelkedett értéket mérünk.

•    Tesztoszteron

A herék termelik. A károsodott spermiumtermelés kimutatásában hasznos.

A meddőség kezelése

Az utóbbi időkben egyre sikeresebbé vált a meddőség különböző okainak kezelése, ezzel nőtt a sikeres teherbeesések száma.

• Gyógyszeres terápia: segítségükkel leginkább a peteérés befolyásolható.
• Sebészeti beavatkozás: anatómiai elzáródás esetén jöhet szóba.
• Inszemináció: gyógyszeres előkezelés után a spermiumokat közvetlenül a méh üregébe juttatják.
• In vitro fertilizáció (IVF, „lombik”): szervezeten kívüli megtermékenyítést jelent. Ennek létrejötte után az előembriót bejuttatják a méh üregébe.

A vágyott kisbaba érkezése…

…ahogyan láttuk, nem mindig zökkenőmentes. Azonban a felsorolt vizsgálatok elvégzésével közelebb juthatunk ahhoz, hogy kiderítsük, milyen tényezők gátolják a teherbeesést. Az okok feltárása után, majd megfelelő kezeléssel pedig végre létrejöhet a várva várt csoda.

Dr. Sátori Anna
laboratóriumi szakorvos

Vizsgálatra jelentkezés

A  Családtervező csomag

Egy esetleges meddőségi kivizsgálást lehetőleg nőgyógyász-endokrinológus irányítson, az apai oldalt pedig urológus szakorvos! A meddőség hátterében álló okok kivizsgálására önmagában ez a csomag NEM alkalmas!

A csomag segítséget nyújthat a gyermekvállalás szempontjából is fontos, esetleges kórfolyamatok felderítésében az általános paraméterek összessége miatt (karbamid, kreatinin, húgysav, össszbilirubin, konjugált-bilrubin, vércukor, inzulin, Na, K, Cl, Ca, P, Mg, GOT, GPT, GGT, ALP, LDH, CRP, összfehérje, albumin, összkoleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, vas, transzferrin, ferritin, vérkép) !