A hajhullás okai

A hajhullás nemre való tekintet nélkül mindenkit megijeszt, hiszen senki nem szeretné elveszíteni a hajkoronáját.  A nagy mennyiségű hajvesztés kopaszodással jár, mely súlyos lelki terhet jelenthet. Az okokról cikkünkben olvashat. A probléma szerteágazó, és csak részben vizsgálható laboratóriumi módszerekkel – ezeket tartalmazza panelünk, mely mindkét nem számára igénybe vehető.

Hajhullás okai
Terhesség
Pajzsmirigy
Autoimmun betegség
Kemoterápia
Gyógyszerek
Tesztoszteron
Hormonok
Fogyás
Menopauza
Hajviselet
Egyéb

A tél elmúltával gyakorta jelentkezik a hajhullás, lévén, hogy a szervezet tartalékai ekkorra kimerülnek, másrészt a sapkák alatt befülledt hajhagymák vérellátása romlik, mely a hajszálak elvesztéséhez vezethet.

Fontos, hogy már a hajhullás kezdetén komolyan vegyük a problémát és szakember segítségével derítsük ki a háttérben meghúzódó okokat.

Mikor beszélünk kóros hajhullásról?

Napi 70-100 hajszál elvesztése normálisnak mondható, ha azonban tartósan meghaladja a 100 szálat a kihullott haj mennyisége, akkor érdemes a hajhullás okait keresni szakember segítségével.

A hajhullás okai

A hajhullásnak számos oka lehet, melyek közül vannak veszélytelenebbek és visszafordíthatók, de adódhatnak olyan okok is, melyek bizony a szervezetben zajló súlyosabb változásokat jelzik.

A háttérben meghúzódó leggyakoribb okok lehetnek:

 • Terhesség.
  A terhesség negyedik hetétől változhat a haj minősége és mennyisége. A várandósság alatt a többség dúsabb, erősebb hajkoronával büszkélkedhet, de olyan is akad, akinél a hormonális változások pont az ellenkező hatást fejti ki.
  Szülés után egy átmeneti állapot kezdődik, ilyenkor fokozódik a hajhullás, de ez általában 9 hónapnál nem tart tovább. Amennyiben a hajhullás nem áll meg, érdemes szakembert felkeresni.
 • Pajzsmirigy betegségei
  Jellemzően a pajzsmirigy alulműködése okozhat hajhullást, a haj szerkezetének eldurvulását. A laboratóriumi eredmények és a szükséges egyéb vizsgálatok (képalkotók, szövettan) figyelembevételével, a megfelelő terápia eldöntése endokrinológus (hormon specialista) szakorvos feladata.
 • Autoimmun betegség
  A foltokban történő hajhullást autoimmun betegség is okozhatja, mely az esetek többségében 20-40 éves kor között jelentkezik, de gyerekkorban is előfordulhat. Ennek lényege, hogy a szervezet idegen testként kezeli a hajhagymákat, ellenanyagokat termel ellenük, miáltal azok elpusztulnak. Ez visszafordíthatatlan hajvesztést is eredményezhet.
  Ide sorolható a szisztémás lupus nevű krónikus autoimmun betegség is, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Az egyik tünete a hajhullás, mely nem visszafordítható. Jellegzetes immunológiai lelete: az ANA pozitivitás, ds-DNA pozitivitás.
 • Kemoterápia (daganatellenes gyógyszeres kezelés)
  Nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajhullást, de amennyiben fellép ez a mellékhatás, akkor a kezelés után a haj visszanő, bár sokszor nem olyan a szerkezete és a színe, mint korábban.
 • Gyógyszerek
  Egyes gyógyszercsoportokba tartozó készítmények is okozhatnak hajhullást; amennyiben ezt érzékeli, érdemes a kezelőorvosával konzultálni és lecserélni az adott gyógyszert. Ilyenek lehetnek például az antidepresszív szerek, szívgyógyszerek, gyulladáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antibiotikumok, vérnyomás gyógyszerek, vérhígítók, illetve a fogyókúrás szerek egyes típusai.
 • Tesztoszteron-Férfias típusú kopaszodás (nők)
  Hormonális oka van: ilyenkor túl sok tesztoszteront termelnek a petefészkek valamilyen rendellenesség miatt. A nőknél ez a típusú hajhullás leginkább a fejtetőn, a választékoknál kezdődik, ahol lassan láthatóvá válik a fejbőr is. Ha valaki ilyet észlel, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.
 • Hormonális változások
  Terhesség, pubertás, menopauza, illetve a fogamzásgátló szedése is felboríthatja a női és férfi hormonok ideális arányát, miáltal hajhullás alakulhat ki.
 • Drasztikus fogyás
  A legtöbben tavasszal kezdenek önsanyargató fogyókúrába, mely szervezetünk számára különösen veszélyes lehet, mivel ebben az időszakban amúgy is kimerülőben vannak vitamin- és ásványianyag-tartalékaink, ami nemcsak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik. Amennyiben nem feltöltődünk, hanem még inkább elvonunk az előbb említettekből, az bizony kóros folyamatokat indíthat el. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink bevitelével pár hét alatt helyreállhat a normális állapot. Bővebben: Diéta és a hajhullás
 • Idősödés, menopauza
  Sok nő haja kezd el hullani 50-60 éves korban. Gyógyszeres kezelést nem javasolnak, ez nem egy megelőzhető, vagy visszafordítható folyamat.
 • Hajviseleti szokások, fodrászati beavatkozások:
  Túl szoros copf/konty, erős kémiai szerek (pl. dauervíz) használata, hajfestés, hajcsavarók mind-mind hajhullást okozhatnak.

A fentieken kívül hajhulláshoz vezethetnek még:

 • Lelki traumák
  Előfordulhat, hogy lelki traumák okozzák a hajhullást: válás, haláleset, munkahely elvesztése, vagy egyéb feldolgozatlan – nyomasztó problémák.
 • Öröklött férfias típusú kopaszodás
  Amennyiben a felmenők között is jellemző volt a kopaszodás, akkor genetikai eredetű hajvesztésről beszélhetünk, mely a nőket ugyanúgy érinti, mint a férfiakat.
 • Trichotillomania
  Általában kamaszkorban kezdődik a haj kényszeres csavargatása, tépkedése, mely inkább lányokra jellemző. Kezeléséhez pszichológus, vagy pszichiáter szükséges.

Amennyiben hosszantartó, kóros hajhullást tapasztal, javasolt egy szakember (bőrgyógyász/hajgyógyász szakorvos) felkeresése, aki segítséget nyújthat a háttérben meghúzódó okok kiderítésében.

Akármi is álljon a hajhullás hátterében nem szabad arra számítani, hogy a helyzet az egyik napról a másikra javulni fog, hiszen a haj növekedése maga is egy lassú folyamat. Nyugodjunk bele, hogy nincsenek csodaszerek, melyektől hipp – hopp kinő a hajunk. Az eredmény általában hónapokkal, de minimum hetekkel a kezelés után jelentkezik.
A hajhullás egyes eseteiben azonban gyógyszeres beavatkozásra lehet szükség, a kezelőorvos döntése alapján.

Megrendelhető csomagok:

“Hajhullás férfi ” vérvételi csomag

“Hajhullás női” vérvételi csomag

Dr. Sátori Anna, Makádi Liza

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal.
Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.