A cukorbetegség tünetei

Sokszor előfordul, hogy csak akkor fedezik fel a cukorbetegséget, mikor már valamely szövődménye megjelenik. Ezek a szövődmények azonban súlyosak és akár életveszélyesek is lehetnek. Az évenkénti szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a diabétesz diagnosztizálására. Amennyiben valaki az alábbi tüneteket észleli, forduljon orvosához.

 

1-es típusú cukorbetegség
2-es típusú cukorbetegség
Cukorbetegség kockázatának felmérése kérdőívvel
Terhességi cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegségről elmondhatjuk, hogy minél fiatalabb korban jelentkezik, annál gyorsabb a kialakulása. Gyermekkorban napok- hetek alatt, fiatal felnőttkorban pedig  pár hónap alatt fejlődnek ki a jellegzetes klinikai tünetek.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

 • Gyakori és bőséges vizeletürítés,
 • Gyakori, nagy mennyiségű folyadékfogyasztás- napi 5-6 liter
 • Szomjúság
 • Fokozott étvágy melletti fogyás
 • Csecsemőknél a testsúlygyarapodás megállása
 • Szobatiszta gyermekeknél az éjszakai ágybavizelés
 • Gyakran a betegség egy súlyosabb formában jelentkezik, az ún. diabéteszes ketoacidózissal, amely kiszáradással, fokozott légzéssel, hányingerrel, hányással jár, és akár kómához is vezethet. Ezt az állapotot a jelentősen emelkedett vércukorszint okozza.

Diagnosztikája

Laboratóriumi vércukor-szint meghatározás, valamint a fennálló panaszok, tünetek alapján.

A 2-es típusú cukorbetegség

Lassan fejlődik ki, sokszor alig észrevehetően, ezért előfordulhat, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget már csak akkor fedezik fel, mikor a szövődmények megjelennek.
A 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakrabban jelentkezik gyermekeknél is, ezért a túlsúlyos gyerekeket érdemes kivizsgálni.

2-es típusú cukorbetegség tünetei

 • Túlsúly, vagy épp ok nélküli fogyás
 • Fáradtság, teljesítménycsökkenés
 • Farkasétvágy, izzadás, fejfájás
 • Gyakori vizelési inger,
 • Éjszakai vádligörcs, homályos látás
 • Bakteriális és gombás fertőzések, nehezen gyógyuló sebek
 • Potencia-, vagy menstruációs zavarok

Kérdőív a cukorbetegség kockázatának felmérésére

A gyakorlatban elterjedt a  2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérésére egy finn eredetű kérdőív, mely életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg.

Diagnosztikája

Laboratóriumi vércukor-szint meghatározás, valamint a fennálló panaszok, tünetek alapján.

Terhességi cukorbetegség

Fokozott szomjúságérzet, megnövekedett étvágy, és gyakori vizeletürítés jelezheti a terhességi cukorbetegség kialakulását. A tünetek nem minden esetben jelennek meg, és ha észlelik őket, akkor sem biztos, hogy gyanakodnak a terhességi diabéteszre, hiszen ezek a várandósság kezdetétől jelen lehetnek az egészséges kismamáknál is. A terhességi diabétesz felismerésében kiemelten fontos a szűrővizsgálat.

Diagnosztikája

A terhesség 24-28. hetében laboratóriumban végzett vizsgálat (cukorterhelés).

Megrendelhető vizsgálatok:

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy “cukorterheléses vizsgálatra” csak délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni!  18 év alatti személyeknél nem végezzük el a cukorterheléses vizsgálatot!

Cukorterheléses vizsgálat a következő csomagjainkban is található: Kerek csomag,Gólya III.csomag, Inzulinrezisztencia csomag, valamint Terhelés 75g. glükóz oldattal, inzulin – mintánként / 1 minta, nem terheléses vizsgálat, de kettő már igen/.

A visgálatot éhgyomorra végezzük! Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kb. 12 órával már ne étkezzenek!

Kérjük válassza ki a kívánt vizsgálatokat:
Pl: 3 pontos cukorterheléses vizsgálat:

 • 3 pontos terhelés 75 g glükózoldattal, mintavétel és mintkezelés
 • vércukormérés

A cukorbetegség megállapításával kapcsolatban az alábbi vizsgálatok lehetnek relevánsak: vércukormérés, inzulinmérés, cukorterhelés (a 0 és 120 perc), C-peptid, hemoglobin A1C, karbamid, kreatinin, vizeletvizsgálat.

VAGY

Cukorbetegeknek a “cukorbetegek monitorozása” csomagunkat ajánljuk. A terápiás célok megvalósulását laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik 3 – 6 havonta. A cukorbetegségben szenvedő pácienseink számára összeállított csomagunk ezt a célt szolgálja. Előnye, hogy a laboreredményei, bármikor elérhetők, összehasonlíthatók, hiszen e-mailben küldjük, így azok letölthetők, tárolhatók adathordozón, vagy a számítógépen. Ez megkönnyíti annak ellenőrzését, hogy mennyire sikeres a diéta, ill. az életmódváltás

“Inzulinrezisztencia” csomagunkat akkor ajánljuk, ha túlsúlyosak, és emellett a következők bármelyike jelen van: családjukban előfordult cukorbetegség, magas a vérzsír-szintjük, kórelőzményben szerepel érbetegség, kevés fizikai aktivitást végeznek, vagy policisztás petefészek (PCO) szindrómájuk van. Mivel az inzulin rezisztencia visszafordítható állapot, így időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos.

“Kerek csomagunk”segítségével a túlsúly egyes lehetséges  okaira derülhet fény. Vizsgáljuk, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia, vagy  a leptinrezisztencia állapota, esetleg a pajzsmirigy alulműködése okozhatja a többletsúlyt.

VAGY

Amennyiben nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szüksége, akkor elegendő, ha csak időpontot foglal. Ebben az esetben a vizsgálatok kiválasztásában a vérvétel napján, a recepción nyújtanak Önnek segítséget a kollégáink.

Foglaljon időpontot most:

VIII. Baross utca 1.

I. Fő utca 56-58.